Nedostaje vam ideja? Uz ove savjete izradite najljepše pisanice bez umjetnih boja

Screenshot YT

Pisanice su najprepoznatljiviji simbol Uskrsa, a bojanje jaja duboko je ukorijenjeno u hrvatskoj tradiciji. Nekoć su se za bojanje pisanica koristile isključivo prirodne boje, najčešće crvena dobivena kuhanjem ljuski crvenoga luka. Ovaj postupak sve je aktualniji jer sve više ljudi poseže za prirodnijim načinima izrade pisanica. Ako i vi želite da vaš blagdanski stol krase ručno rađene pisanice, bez kemikalija, donosimo nekoliko načina kako ih izraditi.

Kako jaja ne bi puknula prilikom bojanja, trebala bi prije kuhanja biti na sobnoj temperaturi. Ako želite da vaša jaja budu u boji, šarenilo možete dobiti i od namirnica koje imate u kući.

Boje za pisanice iz kućne radinosti

Ako želite dobiti žutu boju, tada u litru vode stavite tri žlice kurkume ili šafrana u prahu i dvije žlice octa. Za narančastu boju potrebno vam je nekoliko žlica crvene paprike i dvije žlice bijelog octa. Crvene tonove možete dobiti tako da u kipuću vodu dodate četiri šalice nasjeckane cikle. Također, pomoći će vam i sok od konzerviranih višanja, u kojeg ćete direktno staviti jaja. Za zelenu boju među najboljim su namirnicama kopriva, špinat ili poriluk, a isto ih  treba prokuhati u vodi. Ako želite dobiti plavu boju, onda u litru vode stavite tri šalice sjeckanog ljubičastog kupusa. Nakon što u njoj jaja odstoje pola sata, dobit će plavu boju. Želite li da ona bude još intenzivnija, jaja ostavite u hladnjaku preko noći.

Kako ukrasiti jaja voskom?

Jedna od tradicionalnijih tehnika je ukrašavanje voskom, a da biste u tome uspjeli, pored jaja, potrebna vam je svijeća od pčelinjeg voska ili vosak, igla, čačkalica ili prazno staro nalivpero te boja za jaja ili sredstvo za bojanje po želji.

Postupak:

Zapalite svijeću i pričekajte da se počne topiti. Ako imate vosak u posudici, stavite ga u poklopac od staklenke koji možete zagrijati nad svijećom. Iglom, čačkalicom ili starim nalivperom “zagrabite” malo toplog otopljenog voska. Na jajetu napravite šare po vlastitoj želji.

Stavite jaja u vodu s bojom ili drugim sredstvom s kojim ga želite obojiti. Kuhajte jaja na laganoj vatri, a nakon kuhanja dobro ohladite jaja. Vosak možete ukloniti struganjem ili ga pak pažljivo otopiti pod svijećom i prebrisati. Mjesta koja ste išarali voskom ostat će svijetla, a ostatak jajeta bit će obojan.


Komentari