Neda Ukraden uoči velikog zagrebačkog koncerta: ‘O pjesmi ‘Zora je’ mogla bih napisati scenarij i snimiti film’

Neda Ukraden (Foto: Biljana Gaurina / CROPIX)

Tom Jones. Zdravko Čolić. Josipa Lisac. Iz glave se pokušavam sjetiti solo izvođača i izvođačica koji su na sceni više od 50 godina. Nema ih puno, vjerujte mi. U tom elitnom društvu je i legendarna Neda Ukraden, dama uz čije su pjesme odrastale generacije. ‘Zora je’, ‘Došlo doba da se rastajemo’, ‘Boli, boli’, ‘Šokiraš me ti’, ‘Nisam ti ja bilo tko’, ‘Tetovaža’, ‘Na Balkanu’, ‘Viljamovka’, satima možemo nabrajati njene bezvremenske hitove i nećemo se umoriti.

Ona u subotu, 21. svibnja, nastupa na Open air koncertu u zagrebačkom Hala parku, a za Zagreb.info, između ostalog, otkrila je tajnu svoje nepresušne životne energije.

Neda Ukraden (Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX)

Nedo, vi ne usporavate! Iza vas je 50 godina impresivne karijere, pa me zanima, koja je tajna vaš nepresušne životne energije?

Mojih 50 i više godina karijere ne bi se ni dogodile da nemam energije. Tu je tajna. Rad, dobre pjesme, ljubav i posvećenost s maksimalnom energijom.

Kako se pripremate za svoje nastupe?

Svaki nastup je priča za sebe. Nije svejedno u kojem prostoru pjevam, u kojem gradu, državi, jezičnoj sredini, kojim povodom je nastup. Sve su to elementi koji utječu i na izbor pjesama, rad s orkestrom, svjetlo, plesače, dodatne glazbenike itd. Sve je bitno i svaki nastup je kao najvažniji solo koncert. Takav pristup ovom poslu, čini mi se, jedino je ispravan. Čim se podcijeni, odradi tek tako, kola krenu nizbrdo.

Imate li u planu neke nove pjesme ili nove duete?

Novu pjesmu sam upravo završila i jedna je od ljepših koje sam u posljednjih 10 godina snimila, a zove se ‘Lavanda’. Ima dalmatinski štih i gotovo da je autobiografska. S njom ću se predstaviti na predstojećem CMC festivalu 11.6. u Vodicama. Upravo sam odabrala prekrasne krajolike u Imotskom i na Mosoru gdje ću snimiti spot za ovu lijepu pjesmu Dušana Bačića.

Neda Ukraden (Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX)

Kada biste birali najdražu pjesmu iz vlastitog opusa, koja bi to bila (Ne smijete te reći ‘Zora je’)?

Najljepšu mi je teško izabrati, jer mi puno pjesama iz moje bogate karijere znače: bilo zato što su postale jako popularne, bilo zato što me vežu za određene likove, događaje. Svakako “Zora je” na vrhu, ali također i pjesme – ‘Došlo doba’ , ‘Na pola puta’, ‘Nisam ti ja baš bilo tko’, ‘Majko majko’, ‘Samo je nebo iznad nas’, ‘Boli, boli’ i mnoge druge su mi jako drage.

Kad smo kod ‘Zore’, postoje li neka anegdota ili priča koja se krije iza te megauspješnice, koju mnogi smatraju vašim najvećim hitom?

Za pjesmu “Zora je” mogla bih napisati scenarij i snimiti film. Šest mjeseci je trajala borba, od prvotne verzije “Milane, labude” do moje ideje “Zora je svanula”. Od prvotnog aranžera i producenta koji je zbog te pjesme napustio studio i rad na cijelom albumu, ostavivši me u suzama, i zbog kojeg smo angažirali, ispostavilo se, sjajnog Matu Došena. Pa do teksta kojeg smo osmislili ljudi iz studija i ja, te na kraju potpisali Marinu Tucaković. Nevjerojatna priča puna suza i pljeska, borbe, svađe, nagrada, priznanja. Upravo sam najveći prostor u svojoj autobiografiji koja se zove ” ZORA JE SVANULA” – a koja uskoro izlazi, posvetila ovoj pjesmi.

I za sami kraj, što biste poručili mlađim izvođačima? Koji su postulati dugogodišnje uspješne karijere?

Teško je danas davati bilo kome savjete kad su potpuno drugačiji načini kreiranja slave i karijere. Način na koji sam ja stekla ime i popularnost temeljio se na dobroj pjesmi, suradnji s vrhunskim autorima, producentima, pjesnicima i mladim stvarateljima. I naravno, uz maksimalno poštivanje publike i suradnika i medija. Sve drugo je, po meni, kratkog daha.

Komentari