Ne znate što biste s klincima preko ljeta? Evo par ideja

wikipedia.org

Dugo toplo ljeto tek je počelo, a vaši su se klinci već zasitili svega. Dosta im je loptanja, dosta im je čitanja, ma dosta im je čak i igranja igrica. Dobro, toga možda baš i ne, ali trebalo bi ih nekako zaokupiti da se odvoje od svoje najdraže sprave.

Pripremili smo vam par ideja što možete raditi s njima kako biste se dobro zabavili, skratili vrijeme, ali i naučili ponešto.

1. Ljetovanje najčešće podrazumijeva posjet jednom od mjesta na našoj obali na 7-10 dana. Kupanje, sunčanje, ronjenje, sladoled i kukuruz na plaži, šetnje, pokoja fešta na rivi ili izlet brodom neke su od tradicionalnih aktivnosti u kojima uživamo tijekom ljetovanja.

2. Ako još niste kampirali došlo je vrijeme da isprobate. Djeca i vi okruženi prirodom, daleko od civilizacije, u nekom kampu, šumi ili na jezeru. Spavanje u šatoru djecu će pružiti nove mogućnosti osluškivanja prirode i njezino upoznavanje. Ponesite štapove za pecanje, rekete za badminton, deke, loptu, karte, zapalite logorsku vatru, ispecite hrenovke na štapiću. Ne zaboravite se zaštititi od komaraca i krpelja. Opustite se, uživajte u prirodi, udišite svježi zrak dubokim udisajima.

3. Najzabavnije ljetne igre svakako su one s vodom. Ne bitno je li to u bazenu, na plaži ili u dvorištu. S vodom se možete igrati gotovo uvijek i svugdje tijekom ljetnih dana. Zalijevanje, ulijevanje, pretakanje, polijevanje i špricanje zagarantirat će dobru zabavu. Lavor, par plastičnih čaša i spužva mogu biti dovoljni za igru na balkonu. Napunite balon s vodom i napravite natjecanje tko može dalje baciti. Napravite led u boji s prehrambenim bojama pa s njima slikajte. Mogućnosti su mnogobrojne, a ove aktivnosti često ne traže mnogo mjesta ni novaca. Igre s vodom će kod djece uvijek djelovati pozitivno, a aktivirat će razvoj i rad senzornih sustava, suradnju i zabavu, istovremeno će djelovati edukativno i umirujuće.

4. Klincima bi možda i najdraži ljetni, a i zimski izlet mogao biti odlazak u centar grada. Tada se vozimo javnim prijevozom, kupujemo autobusne karte, promatramo Dubravu, radujemo se zoološkome, škicamo jesu li nogometaši na stadionu, siđemo kod Petrove crkve, šećemo preko Stare Vlaške do Trga bana Josipa Jelačića, bacimo novčić u Manduševac i zamislimo želju, pa uspinjačom do Štrosa. Pogledamo predstavu u 19.30 (predstava je svaki dan), obiđemo Grički tunel, divimo se topu i kuli Lotrščaka. Zatim prošećemo do Markove crkve pa do zgrade Hrvatskog sabora. Polako se spuštamo do Radićeve i Kamenitih vrata, preko Tkalče do Dolca. Tamo kupimo zagrebački pušlek pa preko Zrinjevca i Tomislavca pravac kući.

5. Knjižnice, narodna sveučilišta, muzeji i kazališta ne odmaraju tijekom ljeta. U sklopu knjižnice i narodnog sveučilišta često se organiziraju razne radionice slikanja, crtanja, snimanja i fotografiranja, robotike, informatike, vezenja… Na vama je da sa svojim djetetom porazgovarate o njegovim interesima te ga pokušate usmjeriti. Najbolje od svega je to što su te aktivnosti često besplatne iako ima i onih za koje ćete morati izdvojite novce.

Tehnološki muzej, Arheološki muzej, Muzej iluzija ili Muzej suvremene umjetnosti svakako vrijedi posjetiti. Putem interneta informirajte se o ponudi predstava u kazalištima i aktivnostima u muzejima. Odlazak na predstavu ili izložbu djeci je spoj zabave, socijalne interakcije i učenja. Tada imaju priliku učiti (socijalno, emocionalno i intelektualno učenje), razvijati kreativnost te kvalitetno provode svoje slobodno vrijeme. Bezbroj je mogućnosti i načina kako provesti ljeto, a da nije jednolično, dosadno i raspušteno. Ključno je planiranje i dogovaranje djece i roditelja o aktivnostima koje ćete s djecom tijekom ljeta provoditi.

Danas se organiziraju razni kampovi za djecu, proučite program Odmorka, provjerite raspored rada bazena. Izmijenite brojeve s roditeljima prijatelja vašeg djeteta i organizirajte druženje.

Komentari