NE ZABORAVITE NA BOŽIĆNU PŠENICU: Ovo su trikovi za najljepšu božićnu pšenicu ikad

hercegovina.info

Božićna pšenica tradicionalno se sije na Dan svete Lucije, 13. prosinca, a simbolizira plodnu nadolazeću godinu i novi život.

Prije sijanja pšenicu je dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu i zatim posijete. Najpraktičnije ju je posijati u plićoj posudi za cvijeće ili na tanjuriću. U posudu u kojoj ćete držati pšenicu stavite malo zemlje i pšenicu rasporedite po površini.

Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta – čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje. Umjesto zemlje možete upotrijebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Pšenicu potom zalijte i postavite na toplo i dobro osvijetljeno mjesto.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Najviše će joj odgovarati mjesto pored prozora, ali pazite da ne bude preblizu grijaćim tijelima jer bi se pšenica mogla osušiti[/box]

Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, možete je prekriti aluminijskom folijom jer ona čuva vlagu. Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu  svaki dan. Pazite da pritom ne pretjerate kako zrnje ne bi plutalo na vodi. Za zalijevanje tanjurića pšenice potrebna vam je otprilike jedna žlica vode, a da bi se tekućina ravnomjerno rasporedila, dobro je upotrijebiti plastičnu bocu s raspršivačem.

Na kraju, odrežite vrhove kako bi bili jednaki, a jedan od običaja je i vezanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice.


Komentari