Ne biste pogodili: Evo čemu služe crne točkice na vjetrobranskom staklu

Jeste li se ikad zagledali u vjetrobransko staklo na svom automobilu i uočili niz crnih točkica uz njegov rub? Jeste li se pitali imaju li one neku svrhu?

Itekako imaju, a imaju i svoje ime – frit traka. Te crne točkice koje okružuju vaše vjetrobransko staklo zapravo imaju puno važniju funkciju nego što ste vjerojatno mislili. Kruže glasine da pomažu u hvatanju signala antene i da u sebi imaju neke senzore. Ali to, naravno, nije istina.

Frit traka je nevjerojatno tvrda boja upečena u vjetrobransko staklo. Ona očvršćuje ljepilo koje spaja staklo s okvirom vozila. Naravno, mogli biste jednostavno zalijepiti staklo za taj komad metala, ali poznato je da se staklo vrlo teško lijepi za druge površine. S druge strane, frit traka se odlično lijepi.

Frit traka sama po sebi ne izgleda lijepo pa su proizvođači odlučili dodati točkice. Ali ne samo zbog toga. Pojedini proizvođači proširili su ovu točkastu traku između štitnika za sunce koji se nalaze kod vozača i suvozača kako bi stvorili dodatnu zaštitu od sunčevih zraka tijekom vožnje.

Postoji i treći razlog zbog kojeg je frit traka točkasta. Brze promjene temperature i ekstremne temperature mogu biti štetne za vjetrobransko staklo. Crna boja frit trake zagrijava se brže od ostatka stakla pa je važno da ona “blijedi”, umjesto da naglo završi. Da nema točkica, zbog velike vrućine staklo bi se moglo izobličiti.


Komentari