Naučite djecu da razmišljaju poput Grete Thunberg

Pixabay

Greta Thunberg u posljednje je vrijeme glas mlade generacije amaterskih ekologa, iako se trend počeo razvijati i prije njezina pojavljivanja na medijskoj sceni. Ipak, ona je svakako utjecala na to da se velik broj mladih, ali i starijih, okrene proučavanju načina na koji zaštititi planet. Ipak nam je jedini koji imamo, piše Index.hr.

Nedavno je, u tom kontekstu, objavljena knjiga čiji je cilj pomoći pri osvještavanju problema očuvanja planeta, a namijenjena je djeci. Strani izdavač je ugledni Dorling Kindersley, a knjige su vizualno atraktivne, ali i informativne i znanstveno utemeljene.

Sada postoji i prijevod knjige – ”A što s otpadom?”, kako bi i naši klinci mogli naučiti o fascinantnom svijetu ekologije. Autorica Jess French polaže puno nade u to zbog čega se trudi biti što jasnija i ne uvjeravati čitatelja u svoje stavove, već mu pružiti dovoljno materijala da sam kritički promisli.

Iako je knjiga generalno vrlo pozitivna, bavi se i mračnijim temama zagađenja jer poučava djecu kako se naše djelovanje odražava na život čitave Zemlje. Ovim će putem otkriti šokantne činjenice o otpadu koji proizvodimo te kamo on odlazi.

“Jeste li znali da svaka četkica za zube koja je ikad napravljena još uvijek postoji? Ili da Pacifičkim oceanom pluta hrpa smeća dvaput veća od površine Teksasa? Ili da za razgradnju samo jedne plastične slamke trebaju proći 22 godine?”, prenosi Index.hr.

Međutim, nije sve tako crno. Osim što objašnjava u čemu griješimo, autorica pokazuje i što činimo ispravno. Djeca će otkriti aktualne planove spašavanja mora, programe raznih država koji već sada imaju pozitivan učinak te naučiti kako otpad može biti pretvoren u nešto korisno. I najmanja promjena pomaže našem planetu!

Slikovnica je, naravno, proizvedena od odgovorno odabranih materijala i sojine tinte.


Komentari