NASLJEDNICA HELGE VLAHOVIĆ I IVANE KOCELJ Tradicionalni koncert Bečke filharmonije ima novu komentatoricu: Ispunila mi se velika želja

Foto: HRT

Jedan od najvećih orkestara svijeta, Bečka filharmonija, kao i njegova matična Austrijska radiotelevizija i ove Nove godine priređuju i nude “koncert nad koncertima“. Tradicionalno, 1. siječnja u 11.15 sati na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1), gledatelji će uz koračnice, galope, polke i valcere započeti prvi dan Nove 2022. godine. Skladbe omiljenih skladatelja carske Austrije odjeknut će kao i sve ove godine svijetom – s pozornice Zlatne dvorane bečkog Musikvereina.

Za dirigentskim pultom je treći put u ovoj prigodi maestro Daniel Barenboim (nakon 2009. i 2014.), već više od pola stoljeća jedan od najvećih i najutjecajnijih glazbenika svijeta koji je prošlog mjeseca napunio 80 godina života, a nakon što su gledatelji HTV-a tridesetak godina uživali u glasu i jedinstvenome stilu komentiranja legendarne Helge Vlahović Brnobić, a potom je tu ulogu preuzela Ivana Kocelj, priliku da gledateljima prenese čaroliju Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije, dobila je ove godine HRT-ova novinarka i urednica Jana Haluza.

˝Velika mi je čast i zadovoljstvo – u godini kada slavim 20. obljetnicu svojega stalnog zaposlenja kao urednica emisija klasične glazbe na HRT-u – preuzeti vodstvo najznačajnijeg koncerta u tom žanru. Iskreno, to sam sve ove godine potajno i priželjkivala, tako da mi se ispunila velika želja koju doživljavam kao krunu karijere˝, rekla je Jana Haluza za Scenu.

Inače, Jana Haluza već je dug niz godina na javnoj televiziji. Njezin put počeo je u Redakciji ozbiljne glazbe Hrvatskog radija, a usporedo je redovito objavljivala eseje i kritike u časopisima Cantus, Zarez i Vijenac te je kao autorica i komentatorica surađivala u emisijama HTV-a. Od pokretanja Trećeg programa HTV-a 2012. uređuje i vodi niz emisija o kulturnim i glazbenim temama poput ciklusa ‘Emisija’ i ‘Međučin’, a od 2014. dobila je polusatnu emisiju isključivo o klasičnoj glazbi, ‘Plodovi klasike’, koja je prije pet godina promijenila naziv u ‘Svijet klasike’. Reportažama, izvještajima i razgovorima prati najzanimljivije pojave na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Komentari