NAPOKON PONOVNO HODA Vicko nakon zaraze koronom: ‘Cijepio sam se dva puta, a primit ću i treću dozu’

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Poznati radijski voditelj Trpimir Vicko Vicković prošle godine je obolio od koronavirusa, a deset mjeseci poslije za Slobodnu Dalmaciju ovaj je 54 godišnjak progovorio o posljedicama zaraze te činjenici da je zbog svega ponovno morao učiti hodati.

˝Korona mi je napravila dar-mar na živcima, u kombinaciji s autoimunom bolešću stvorila mi je Guillain-Barréov sindrom. Nisam mogao hodati, kontrolirati crijeva i mjehur. To je bila duga noćna mora. Borio sam se mjesecima. Hodam sa štakom jer me strah da ne izgubim ravnotežu. Ali hodam i jest da je to ponekad dvjesto metara, ponekad dvadeset do trideset koraka. Nakon toga stanem kako bih uhvatio zrak. Jest da se nakon dva kata moram zaustaviti i malo odmoriti. Ali krećem se. Živci se polako, polako oporavljaju, po liječničkim procjenama trebat će mi za to oko 2,5 godine. Milimetar na dan, pa ako je do koljena 40 centimetara, to je 400 dana borbe. Borim se i sa zujanjem u ušima, u njemu kao da mi stalno žive osice. To nikada ne staje. Strpljiv sam, nemam izbora. Kako je drugima bilo, ja sam još dobro i prošao. Živ sam˝, ispričao je Vicko.

Cijepio se dva puta, a kaže da će i treći put

Voditelj se dotaknuo i teme cjepiva i činjenice da brojni odbijaju isto. Kako je rekao, cijepio se dva puta, a kada se ukaže potreba ići će i na treće. ˝Kažu da cjepivo nosi nuspojave. A što je s lijekovima koje svaki dan pijemo? Nažalost mnogi ljudi nemaju zdravorazumsko razmišljanje, evo, neki roditelji ne žele svoju djecu tijekom vožnje vezati u obveznu autosjedalicu. A zakonom je propisano da to trebaju napraviti. Ajmo okrenuti pilu naopako, zaposlenik u ugostiteljstvu mora proći sanitarni test i imati sanitarnu knjižicu. Ako to ne želi napraviti neće moći ni raditi u toj branši. I kako sada u zdravstvu kažu nećemo se cijepiti? Moolim!! Kakav je to način razmišljanja, kakve su to slobode. Zašto onda konobar pere ruke nakon zahoda. A što da kaže imam pravo ne prati ih. Ma nemoj. Govoreći o ovome, govoreći o cjepivu pričamo o osnovama odgovornog ponašanja, o civilizacijskim postavkama˝, pojasnio je radijski voditelj.

˝Neću nikoga kritizirati, ali volio bih da svi razmisle o onome što rade i što ne žele napraviti. Da razmisle kako neprihvaćanjem cjepiva, ostavljaju prostora koroni za djelovanje. Najgore je što svojoj djeci ne daju pravo i mogućnost zaštite. To je ono što me jako brine˝, zaključio je 54-godišnjak.


Komentari