Nakon vježbanja, bolje je popiti bezalkoholno pivo nego vodu

Pixabay

Upravo ste odradili vježbanje u teretani ili ste se popeli na vrh planine – mislite li da je bezalkoholno pivo dobar način za utažiti žeđ?

Dr. Axel Klein, specijalist ortopedije, kirurgije i sportske medicine, kaže kako ima istine u tome da su mnoga od tih pića idealna za sportaše, kako govore njihovi proizvođači.

Mnoga su bezalkoholna piva izotonični napitci zbog čega su dobra za sportaše, kako prenosi N1.

Klein tvrdi kako nije dovoljno napiti se samo vode nakon žestokog vježbanja, osim ako se radi samo o potrebi nadomještanja izgubljene tekućine.

Međutim, Klein smatra da: “ako samo popijete vodu mogli biste poremetiti ravnotežu elektrolita” zbog toga što tijelo ne gubi samo vodu znojenjem, već i elektrolite poput magnezija ili kalcija.

Sportsko piće će nadoknaditi taj gubitak zbog svojstva izotoničnosti, odnosno zbog toga što sadrže otopljene čestice u sličnim koncentracijama kao ljudska krv, objašnjava Klein.

To omogućuje tijelu da apsorbira hranjive tvari iz pića vrlo brzo te da ih preradi i na taj način brzo poravnava gubitke.

Ipak, važno je napomenuti kako nije svako bezalkoholno pivo izotonično.

“Trebate dobro pogledati”, kaže Klein koji poziva na oprez u situacijama u kojima se radi o bezalkoholnom pivu koje se izrijekom reklamira kao izotonično.

“Bezalkoholno pivo je zapravo piće koje se konzumira nakon vježbanja, a ne tijekom vježbanja, posebice ako ga i inače ne pijete. Morate biti malo oprezniji jer može potaknuti rad crijeva i izazvati proljev”, dodaje Klein.

Bezalkoholna piva, naravno, nisu jedini izotonični napitci – postoje brojne alternative poput sportskih napitaka, kao i mješavina koju čine većim dijelom mineralna voda, a manjim voćni sok.

“Trebate dobro proučiiti je li ih bolje piti nakon ili tijekom vježbanja”, kaže Klein jer “postoje razlike u njihovim sastavima”.


Komentari