Ovo su najpopularnija dječja imena u Zagrebu prošle godine

FOTO: Pixabay

Hrvati vole kratka i tradicionalna imena, otkrivaju podaci matičnih ureda koje je prikupio web portal znacenje-imena.com.

Ovaj put, zanimalo nas je koja su bila najpopularnija imena za bebe u glavnom gradu Hrvatske prošle godine.

Imena za dječake u 2017. u Zagrebu

Tijekom 2017. godine u Zagrebu se najviše dječaka odazivalo na ime Luka. Luka je muško ime grčkog porijekla izvedeno od grčke riječi “luks” što znači “svjetlost, svjetleći”. Ovo ime je na vrhu liste najčešće davanih imena dječacima rođenim u Hrvatskoj u proteklih 10 godina. Ime je veoma popularno i u raznim europskim zemljama. U Austriji je posljednjih 12 godina na listi popularnosti na prvom mjestu, a i u Njemačkoj je ime na samom vrhu liste. Na drugom i trećem mjestu našli su se Jakov i David. Odmah iza njih, slijede ih Ivan i Petar. Jan se naime, po prvi put našao među 15 najpopularnijih imena.

Luka
Jakov
David
Ivan
Petar
Matej
Marko
Mihael
Filip
Fran
Josip
Karlo
Mateo
Leon
Jan

Imena za djevojčice 2017. u Zagrebu

Kao i pretprošle godine, Mia i Lucija zauzele su prvo i drugo mjesto. Nika se popela na treće mjesto, a odmah iza nje, na četvrtom mjestu našla se Ana koja je u posljednjih sto godina uvijek na vrhu top liste najpopularnijih imena. Inače, ime potječe iz starohebrejskog “Hannah” tj. “hanna” od korijena h-n-n, u značenju “milost, zahvalnost.” Tijekom desetljeća, od ovog imena izvedena su imena Aneta, Anica, Anita, Anja, Ankica itd.
Na petom mjestu našla se Marija koja je latinska forma hebrejskog imena “Mirjam.” Samo značenje imena nije u potpunosti razjašnjeno. Neki tumače da je ime izvedeno od egipatskog “mry” što znači “voljena”, a neki smatraju da je ime nastalo od hebrejskog “mir” što znači “gorko” i “jam” što znači “more.”

Mia
Lucija
Nika
Ana
Marija
Sara
Marta
Elena
Ema
Petra
Lana
Eva
Dora
Iva
Lara


Komentari