NAJBOLJI HRVATSKI DOKTORI OTKRILI SVOJU TAJNU: Ovo im pomaže da se opuste tokom operacije

FOTO: www.garzablancarealestate.com

Zamislite da ležite na operacijskom stolu. Oko vas užurbana ekipa kirurga raspravlja o tome kako će krenuti u “borbu”, to jest kako će operirati, ne razumijete baš svaki pojam koji spomenu. Anesteziolog vam na lice stavlja masku, i vi počnete brojat od 10 unatrag. Sklapate oči. U tom trenutku kirurzi stavljaju svoju najdražu glazbu kako bi bili koncentriraniji za vrijeme operacije. Najbolji od najboljih u Hrvatskoj su otkrili što slušaju dok “čprkaju” po vama.

“Ma ja sam vam glavni DJ na svim obiteljskim i prijateljskim okupljanjima. Imam i svu opremu, zvučnike, miksetu. Ništa bez glazbe, pa tako ni na operaciji – kaže prim. dr. Kljenak koji sluša različitu glazbu prije operacije, dok pere ruke i za vrijeme operacije, a i to ovisi radi li dnevnu ili noćnu smjenu. Za vrijeme dnevne, dok radi dječju plastičnu kirurgiju te kirurgiju šaka i opeklina rado sluša Iggy Popa, Leonarda Cohena ili Zaz, a tijekom dugotrajnih zahvata u pozadini se u sali čuje Sting i njegov “A touch of jazz” ili svi albumi Dire Straitsa. Tijekom noćne za vrijeme dugotrajnih zahvata ima svoj određeni repertoar od Brucea Springsteena, Princa, Davida Bowieja, Beatlesa…”, rekao je dr. Antun Kljenjak za 24 sata.

“Sve ovisi treba li atmosferu dizati, ako radimo nešto novo i izazovno, ili nam treba relaksirajuća atmosfera, ako je zahvat dugotrajan i iscrpljujuć. Uz pjesmu se veselimo ili tugujemo. Duboko nas pogodi ako nekome idemo ukloniti tumor pa se tijekom operacije ispostavi da je zloćudni, osobito ako se radi o mlađem pacijentu”, objašnjava prof. dr. Rotim iz Njemačke gdje trenutno brine o našim rukometašima.

“Ovaj posao zahtijeva duboku koncentraciju, a glazba nam pomaže da se opustimo i budemo posve predani onome što radimo i da imamo poticajnu atmosferu. To je osobito važno za postizanje balansa jer vrlo često radimo dugotrajne zahvate”, kaže prof. dr. Kovačević.


Komentari