NAGRADA NOVA PLOČA Drago Diklić, Tereza Kesovija, Jimmy Stanić i Croatia Records ovogodišnji laureati

Drago Diklić (Foto: Samir Cerić Kovačević)

Ovogodišnji dobitnici Nove ploče – godišnje nagrade za posebna dostignuća na području domaće glazbene industrije su – Stjepan Jimmy Stanić, Tereza Kesovija, Drago Diklić i diskografska kuća Croatia Records.

Nagrada Nova ploča osnovana je 2020. godine na obljetnicu obilježavanja 25 godina postojanja Hrvatske diskografske udruge (HDU) s ciljem odavanja priznanja istaknutim pojedincima i institucijama koji su svojim djelovanjem dali izniman doprinos u promociji značaja hrvatske glazbene industrije i djelovanja Udruge. U Hrvatskoj diskografskoj udruzi kažu kako je svaki od dobitnika – osobno ili kao institucija – ugradio punog sebe u razvoj domaće diskografije i prepoznavanje značaja glazbe u okviru kulture, popularne kulture i industrije zabave.

Stjepan Jimmy Stanić (Foto: Samir Cerić Kovačević)

Stjepan Jimmy Stanić je jedan od pionira domaćeg svijeta glazbene zabave i glazbenik koji je – u 75 godina i danas aktivne glazbene karijere – postao jednim od svevremenskih sinonima domaće glazbene pojavnosti. Tereza Kesovija je, s godinama, postala najtiražnijom umjetnicom domaćeg glazbenog prostora, a Drago Diklić je ostavio jedinstveni trag u okrilju domaćeg glazbenog poslovanja osnivanjem kuće ALTA, prve privatne diskografske kuće u poratnoj Jugoslaviji.

Drago Diklić (Foto: Samir Cerić Kovačević)

Croatia Records obilježava 75 godina djelovanja

Najveći diskograf regionalnog prostora, zagrebačka diskografska kuća Croatia Records ove godine obilježava 75 godina djelovanja tijekom kojega je dala najveći doprinos razvoju propulzivnog glazbenog poslovanja u ovom dijelu Europe.

Croatia Records (Foto: PR)

“Domaća diskografska industrija je, tijekom stogodišnjeg postojanja, iznjedrila ljude i institucije koje su utkale put daljnjem napretku glazbenog eko-sustava i svojim različitim ulogama doprinijele razvoju našeg glazbenog i poslovnog identiteta. Posebna nam je čast što imamo tako uspješne sudionike glazbenog poslovanja i stupove kulture kao što su Stjepan Jimmy Stanić, Tereza Kesovija, Drago Diklić i Croatia Records”, istaknuo je dopredsjednik Hrvatske diskografske udruge Branko Komljenović.

Terezija Kesovija (Foto: Patrick Darrer)

Povjerenstvo za dodjelu ovogodišnjih nagrada činili su Mirjana Matić, Dubravka Tomeković, Zlatko Turkalj Turki, Hrvoje Markulj i Siniša Bizović. Odluku o dobitnicima nagrade Nova ploča za 2022. godinu jednoglasno je usvojio Upravni odbor Hrvatske diskografske udruge. Svečanost druge dodjele nagrade Nova ploča održat će se u Zagrebu tijekom druge polovice godine.


Komentari