Na današnji dan prije 11 godina preminuo je Ivica Vidović, a sjećamo ga se kroz ove bezvremenske uloge…

Foto: Teatar Rugantino

Na današnji dan prije 11 godina preminuo je glumački velikan Ivica Vidović. Tog jutra, nešto prije osam sati ujutro, odjeknula je vijest da omiljeni glumac, koji je zauvijek zadužio domaće glumište, nije više s nama.

Preminuo je nakon duge i teške borbe s karcinomom grla, a iza sebe je ostavio sinove Filipa i Luku, te suprugu, također glumicu, Gordanu Gadžić. Nedavno, preminula je i glumčeva bivša supruga, također velika glumačka dama, Mirjana Majurec.

Iako gospodina Ivice više nema, njegova glumačka ostavština živjet će vječno, kako to uostalom i s razlogom kažu za sve velike umjetnike. No, u slučaju Ivice Vidovića, riječ je zaista o golemom glumačkom opusu kojim je obilježio najbolje i najproduktivnije trenutke domaće kazlišne i televizijske produkcije.

Servantes iz Malog mista

Rijetko tko se neće sjetiti Malog mista i njegovog šarmantnog Servantesa koji je seriju završio, nažalost, smrću u seriji se vraća kao povratnik iz Čilea. Uz Vidovića u Servantesu iz malog mista glume i ostali glumački kolege iz serije kao što su Boris Dvornik, Karlo Bulić i Asja Kisić.

Fine mrtve djevojke

Kultni film Dalibora Matanića s početka tisućljeća u kojem su naslovne uloge odigrale Olga Pakalović i Nina Violić uz glumačku podršku velikana Ivice Vidovića.

U filmu Vidović glumi povučeno oca Blaža, koji zajedno sa suprugom i sinom, iznajmljuje stan zaljubljenim studenticama.

Buža

TV film Buža snimljen je 1988. u produkciji Televizije Zagreb prema istoimenoj farsi uglednoga splitskog književnika Živka Jeličića, koji je ujedno priredio i scenarij. Vito (Špiro Guberina) i Pere (Ivica Vidović) dva su susjeda koji se stalno, zbog svakojakih tužbi i protutužbi, povlače po sudu.

Kad mladi majstor, prilikom pokušaja postavljanja utičnice za struju, nehotice probije zid koji odjeljuje njihove spavaće sobe i napravi u njemu bužu (rupu), među susjedima počinje novi mali rat…

Kad mrtvi zapjevaju

Kad mrtvi zapjevaju, hrvatski je dugometražni film iz 1998. godine, u režiji Krste Papića i produkciji Jadran filma i HRT-a. Radnja se vrti oko dva hrvatska imigranta koji se vraćaju u domovinu početkom 1990-ih i njihovim urnebesnim zgodama na putovanju iz Njemačke.

Rame uz rame Vidoviću, u ovoj satiričnoj komediji, glumi još jedan velikan domaćeg glumišta, Ivica Gregurević.

Komentari