Muči vas začepljeno uho? Evo kako si možete pomoći s kućnim sastojcima

Pixabay

Začepljeno pa i bolno uho pojava je s kojom se sigurno borite svako ljeto – jedan zaron u more i već osjećate kako vam se voda počela skupljati u uhu, a čim malo puhne vjetar bojite se da bi vas moglo početi i boljeti. Možda inače imate problema s ovim pa vam se preko ljeta stanje samo pogorša? U tom slučaju pripazite na to koristite li previše čepiće za spavanje ili slušalice jer ovi predmeti, pogotovo kada ih prečesto nosimo znaju nakupiti bakterije na svojoj površini. Koji god da je razlog vašem bolnom i začepljenom uhu ovo su lijekovi iz prirode koji mu mogu pomoći.

Pixabay

1.Maslinovo ulje

Zagrijte maslinovo ulje na laganoj vatri i umočite u njega vaticu koju onda prislonite uhu. Držite nekoliko sati ili preko noći, ovisno o jačini tegoba. Ako vas baš strašno boli, ulje kada se malo ohladi možete uliti u uho.

2. Čuvarkuća

Iscijedite sok iz cvjetova čuvarkuće i ulijte u uho. Pričekajte bar 15 minuta, a onda se okrenite na drugu stranu kako bi višak voska iz ušiju iscurio van. Ako i dalje osjećate bol ponavljajte postupak.

3. Češnjak

U uho stavite jedan očišćeni režanj češnjaka preko noći. Ne morate se bojati da će ispasti jer prianja uhu gotovo anatomski, a i brzo ćete primijetiti rezultate. Već nakon par minuta osjetit ćete toplinu u uhu i kako bol opada, a vosak curi van.

Unsplash

 

4. Sol i voda

Žličicu morske soli otopite u pola šalice tople vode te nakapajte u začepljeno uho, a neki savjetuju i da takvu otopinu stavite u špricu kakvu možete kupiti u ljekarni pa da vodu naglo uštrcate u uho jer ovaj postupak razbija vosak koji često zna zapeti u uhu u obliku kuglice. U tom slučaju stanite ravno i špricu malo nakrivite u stranu, a postupak je često vrlo efikasan nakon dva, tri pokušaja pa ovaj postupak nećete morati ponavljati kao prethodne.

5. Soda bikarbona

Pomiješajte jednu četvrtinu žličice sode bikarbone i dvije žlice vode i nakapajte u začepljeno uho. Pričekajte bar 15 minuta, o onda se okrenite na drugu stranu kako bi višak voska iz ušiju iscurio van.

Autor:Iva Hanzen


Komentari