Mrzite ponedjeljak? Evo deset savjeta kako promijeniti pogled na najmrskiji dan u tjednu

Budite oprezni, ilustracija (Foto: Pixbay)

Ako na poslu imate slobodan vikend, ponedjeljak je dan u tjednu koji većina najviše mrzi. Nakon uživanja u slobodnom vremenu i raznim aktivnostima, ujutro treba rano ustati i provesti 8 sati na jednom mjestu, što ne zvuči baš idealno.

Kako se osjećate ponedjeljkom ujutro znatno će utjecati na to kako se osjećate ostatak tjedna, prenosi N1.

Stoga vam donosimo deset “trikova” koji će vam olakšati početak novog radnog tjedna.

1. Otkrijte uzrok zbog kojeg mrzite ponedjeljak

Ako je to privremeni osjećaj, onda ne morate mnogo brinuti o tome. Međutim, ako ste nedjeljom stalno negativno nastrojeni zbog odlaska na posao u ponedeljak, postoji razlog za zabrinutost.

Onda vam se vjerojatno ne sviđa vaš posao, vaš rad je dug i iscrpljujući, imate zlovoljnog šefa ili se ne slažete s kolegama. Ukoliko se prethodno nabrojano odnosi na vas, vrijeme je da usavršite svoj CV i počnete tražiti novi posao.

2. Planirajte ponedjeljak u petak

Jedna od najvećih grešaka u radnim navikama je ta što se ponedjeljak ne planira unaprijed. Prije nego što napustite vaš ured i radno mjesto u petak, provjerite da niste zakazali mnogo važnih stvari za ponedjeljak. Napravite prioritete i raspodjelite ih između prva tri dana u tjednu – ponedjeljak, utorak i srijedu.

Pokušajte da vam ponedjeljak bude lagan i organiziran na poslu.

3. Gledajte na ponedjeljak drugačije

Pa, to je samo još jedan dan u tjednu, u čemu je stvar? Pola problema dolazi zbog toga što upravo ovaj prvi dan u radnom tjednu gledate sa strahom i anksioznosti.

Gledajte ga kao lijep početak radnog tjedna – pogledajte sve zadatke s obnovljenim entuzijazmom i shvatit ćete da ponedjeljci nisu tako loši kao što ste mislili.

4. Počnite voljeti svoj posao

Ne gledajte svoj posao samo kao na rad. Ako želite biti sretni u svojoj karijeri, morate početi razmišljati izvan financijske naknade za napravljeno i pronaći načine kako bi vam posao postao zanimljiv.

Saznajte što je to što najviše volite na svom poslu i provodite više vremena radeći to.

5. Sprijateljite se sa svojim radnim kolegama

Da se razumijemo, imati dobre kolege na radnom mjestu je sjajna stvar. Pronađite ljude s kojima možete otići na pauzu, popiti kavu ili čaj, podijeliti svoj ručak. Oni nužno ne moraju raditi u vašem odjelu.

6. Zapitajte se: Imate li alternativu?

Kako biste proveli ponedjeljak da preskočite posao? Biste li spavali cijeli dan, gledali televiziju ili se žalili zbog vašeg posla? Osim ako niste bolesni, ne postoji ništa produktivno što možete napraviti preskačući posao.

7. Planirajte nešto lijepo svakog ponedjeljka

Ako možete objaviti novu inicijativu ili pozitivnu vijest svom timu, sačuvajte je za ponedjeljak..

Cijenite svakog člana vašeg tima, pomozite vašem kolegi ili kolegici u njihovom radu, častite nekoga ručkom… I ne zaboravite osmijeh.

8. Pokažite osjećaj odgovornosti

9. Razmazite sebe u ponedeljak

Nakon što ste uspješno prebrodili ponedjeljak, ne zaboravite se nagraditi. Počastite se večerom ili završite dan gledanjem filma sa svojim prijateljima.

10. Nikada se nemojte predati uživanju u nedjelju navečer

Većina nedjelju ne koristi za potpuni odmor i ostanu budni duže nego bi trebao. Rješenje – skratite nedjeljne večeri i idite ranije na spavanje.

Ako se želite zabavljati, napravite to petkom ili subotom. Ne zaboravite da je šest do osam sati zdravog sna potrebno da biste odmorni stigli na posao.


Komentari