‘MORAO SAM SE SAM BORITI’ Jurica Pađen otvorio dušu o bolnom gubitku: ‘Shvatio sam da me nema tko štititi…’

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Kantautor i glazbenik Jurica Pađen gostovao je u IN Magazinu gdje je otkrio što se krije iza nekih od njegovih najpopularnijih stihova, a govorio je i o svojem djetinstvu te gubitku oca.

Pjesma “Fratello” jedan je od najpopularnijih njegovih djela, a hit je koji se i danas pjevuši.

”Moram priznati da je snimana u puno verzija, što u inozemstvu, što u regiji. Volim taj talijanski pečat koji oni stavljaju u svoja umjetnička djela i to me inspiriralo da napravim svoj zvučni filmić o tome kako je puno ljudi, naročito iz Dalmacije, putovalo u prekomorske zemlje u Ameriku, Australiju, Južnu Ameriku, trbuhom za kruhom i ti rastanci su bili bolni, oni tu ostavljaju svoje najbliže. Nije to kao danas da imaš telefon pa razgovarate, pa si avionom za jedan dan tu. To su bila putovanja u neizvjesno”, objasnio je Pađen.

Složio se kako se s tom pjesmom ponajviše poistovjećuju pomorci i njihove obitelji. ”Jer prvi stih ide – dolje u luci, mnogi su to prepoznali. Pjesma je bila hit u Finskoj, snimljena je u Austriji, u Njemačkoj”, otkrio je.

A jednu je zanimljivost otkrio i o pjesmi ”Otkazani let”. U njoj je back vokale otpjevao – Siniša Vuco, a i druge su mnogobrojne poznate face gostovale na Pađenovim albumima.

Rock sastav Aerodrom, u kojumu je Pađen bio gitarist, osnovao je 1978. godine. ”Ja sam smislio naziv Aerodrom, za to je kriva jedna djevojka koja je bila stjuardesa, odnosno moja prva ljubav zapravo koja me inspirirala i na onu poznatu čuvenu baladu ’24 sata’. I onda sam ju čekao tamo na aerodromu sa svojim Spečkom i razmišljao kako da nazovem bend”, prisjetio se.

Činjenica da je rano u životu ostao bez oca, na Jurici je ostavila traga.

”Pa mislim da je utjecalo na mene na taj način da sam se morao izboriti sam za puno više stvari nego moji vršnjaci, da sam shvatio da me nema tko štititi na neki način. Nitko neće doći i pokloniti mi nešto ili mi dati”, zaključio je.


Komentari