MONTREAL WORLD FILM FESTIVAL: Hrvatski redatelj jednoglasnom odlukom žirija osvojio nagradu za najbolji film (VIDEO)

FOTO: 24sata.hr

Svjetski uspjeh hrvatskog filma!

Film Ustav Republike Hrvatske redatelja Rajka Grlića (69), opisan kao ljubavna priča o mržnji, imao je svjetsku premijeru na 40. izdanju Montreal World Fim Festivala, gdje je jednoglasnom je odlukom žirija osvojio nagradu Grand Prize of the Americas za najbolji film u vrijednosti od 680 000 kuna. Nastao je u hrvatskoj, češkoj, slovenskoj i makedonskoj produkciji, prenosi 24sata.hr.

Ustav Republike Hrvatske priča je o četvero ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih jer se razlikuju po imovinskom statusu, seksualnim navikama, nacionalnosti i vjeri. I vjerojatno nikada ne bi međusobno prozborili da ih nesreća na to ne natjera i učini međusobno ovisnim. Mučno i bolno, oni se polagano počinju otvarati i međusobno prepoznavati kao ljudi.

U glavnoj ulozi pojavljuje se srpski glumac Nebojša Glogovac koji utjelovljuje umirovljenog profesora koji je deklarirani homoseksualac i transvestiti. Uz njega još igraju Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, a scenarij osim Grlića potpisuje i Ante Tomić.


Komentari