Naša, a svjetska: Mlada manekenka otvorila ‘Clés showroom’ u Maksimirskoj

Marija-Izabela Rajić mlada je dizajnerica iz Koprivnice koja je u Zagrebu otvorila dućan vlastite dizajnerske odjeće – Clés.

Clés showroom nalazi se na Maksimirskoj cesti 37, a ime je dobio prema njenoj modnoj marki koju je osnovala prije godinu i pola – a čije ime na francuskom znači “ključ”.

   

Simpatična Marija-Izabela završila je srednju školu za modni dizajn i kostimografiju – Profokus, a ljubav prema modi gaji još od djetinjstva – kada je oblačila lutkice. Marija je nakon srednje škole odlučila “živjeti” modu te je tako, kao dio jedne od najutjecajnijih svjetskih modnih agencija – “Elite model managementa“, dvije godine nosila svjetske revije stranih dizajnera u Milanu gdje je surađivala s Pradom, Guccijem i drugim svjetski poznatim brendovima.

Život Marije-Izabele kao manekenke, svakodnevno je počinjao buđenjem uz predočenje liste castinga koje treba obaviti taj dan, te bi ga provodila obilazeći navedene adrese i pozirajući za razne brendove čiji su predstavnici zatim odlučivali žele li surađivati s njom.

Iako je, kako kaže, zahvalna na iskustvima u manekenstvu i sve bi ponovila, manekenstvo ju nije u potpunosti ispunjavalo te se odlučila vratiti u Zagreb i upisati navedenu školu za dizajn i modu.

Ideje za kreacije ponekad su inspirirane prirodom, ponekad dođu prije spavanja, a uvijek prate aktualnu modnu tematiku i okvire koji moraju zadovoljavati kako bi bile u trendu.

Ipak, Marija-Izabela kroz vlastite kreacije i odjeću nastoji pokazati tko je ona.

Otvaranje takve vrste trgovine, a i trgovine općenito, zahtjeva niz papirologije, što je Mariji -Izabeli oduzelo oko pola godine, ali je, sudeći po otvorenju, vrijedilo čekanja i truda. Vrijeme ju je, srećom, poslužilo te je proslavila otvorenje u društvu obitelji, prijatelja ali i poznatih modnih lica poput Tihane Harapin Zalepugin, Zvončice Vucković, Branke Atletić – ravnateljice škole Profokus.

U preslatkom dućanu mogu se pronaći kreacije od kojih ima ponešto za svaku prigodu. Kreativna i radišna Marija trenutno je i vlasnica i jedina radnica u dućanu, koja osim što prodaje odjeću, kada nema gostiju – dizajnira i šiva. Kako kaže, vrijeme koje joj je potrebno da sašije neku kreaciju, ovisi o samoj kreaciji – za izradu neke “kompliciranije” haljine, treba joj do tjedan dana.

Mlada poduzetnica puna je ideja – čak nekoliko kolekcija unaprijed, što je trenutno teže realizirati zbog činjenice da radi sama. Ipak, ugodno se iznenadila brojem posjetitelja samo nekoliko dana nakon otvorenja, a planira i ići na revije, zaposliti nekoga nakon nekog vremena te se u tom smislu “proširiti“.

Marija-Izabela djetinjstvo je provela u Koprivnici, a živjela je i u Čakovcu, Milanu – trenutno živi u Zagrebu, gdje, kako kaže – planira i ostati.

 

 


Komentari