Mladi Hrvati najviše vole srpske cajke: Evo što se sluša u klubovima i na YouTubeu

Anastasija Ražnatović/Instagram

Prema YouTubeovoj rang listi najslušanijih pjesama/videa u zemlji, najgledaniji video 14. kolovoza u Hrvatskoj bila je pjesma „Kamikaza“, koju izvodi bosansko-slovenski rap-tercet umjetničkih imena Jala Brat, Buba Corelli i Senidah (u stvarnosti Jasmin Fazlić, Amar Hodžić i Senida Hajdarpašić). Iako postavljen samo dan ranije, u utorak 13. kolovoza, video je već do srijede navečer imao 1,66 milijuna pregleda i izazvao 4627 – mahom egzaltiranih – komentara, od kojih su mnogi stigli iz Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst pjesme potpisuje Jala Brat, a prva strofa ide ovako: “Mnoge ubila je kao iz tetejca/I đavo kad je vidi u nogama kleca/A ja nikad nisam glumio sveca/A htjeo sam je na keca ko novog Benza.“

Drugi najgledaniji video dolazi također iz Bosne i Hercegovine, a radi se o pjesmi “Niđe veze“, koju izvode 21-godišnji youtuber iz Bijeljine Braco Gajić i stanoviti Andrija Jo. Postavljen u nedjelju 11. kolovoza, video je do srijede navečer pregledan skoro dva milijuna puta, te je izazvao ravno 15.888 – pretežno oduševljenih – komentara. Od kojih su, da ponovimo, mnogi stigli iz Hrvatske.

I treći video na rang-listi stiže iz BiH. Sada nije riječ o glazbi, već o svojevrsnom igrokazu-skeču pod naslovom “Tata je bolestan“, a potpisuje ga vrlo mladi youtuber Arslan, koji je zapravo dječak. On je glavni junak videa: na ulici čisti ljudima cipele da zaradi za lijekove za bolesnog oca – po dječakovu i očevu naglasku, te po kadrovima u kojima prolaznici dječaku daju kovanice konvertibilnih maraka, očito je da se radnja događa u Bosni.

Na četvrtom mjestu je video pjesme “Leto“, koju izvode beogradski reperi Stefan Lazić i Filip Milenkov, okupljeni u duet “Najbolji ortaci“. Pjesma je u dva dana prikazivanja skupila 420 tisuća pregleda.

Peti najgledaniji video zove se „Upoznajte djevojku teške Bosanske Seljačine“, koji je u osam dana prikazivanja pregledan 1,63 milijuna puta. Autor je youtuber iz Bihaća Omer Nadarević Omčo, a video je zapravo satirični trash-spot na račun balkanskog patrijarhata, koji bi djeci predškolske dobi možda i mogao biti smiješan.

Iz Srbije stiže šesti video u kojem se radi se o turbo-folk pjesmici “Campari“ koju izvodi pjevačica Mia Borisavljević, rodom iz Valjeva. Pjesma je u tri dana imala 1,33 milijuna pregleda.

Nećete vjerovati, sedmi video dolazi iz Hrvatske. Autorica je youtuberica Gloria Berger, a video se zove “Spavam u gumenom čamcu – nikada više“. U njemu autorica u čamcu koji pluta po moru i progovara o svom odnosu prema moru.

Nadalje, osmi video odnosi se na pjesmu „Senorita“, koju izvodi pjevač iz Niša Stefan Milanov. A deveti video dolazi opet iz Hrvatske: zagrebački reper Ratko Marinković okupio je Bracu i Jarana, legendarne likove iz nekadašnje Malnarove „Noćne more“, te ih pustio da govore. Video se zove „Podcast Inkubator #299 – Ratko, Braco i Jaran“.

Pjesmu „Čarolija“, dsetu na ljestvici, izvodi srpski turbo-folk pjevačica Teodora Džehverović iz Kačareva kod Pančeva. Video je u tjedan dana imao 2,4 milijuna pregleda.

Sve to čini regionalni sendvič sastavljen od bosanskih repera i srpskih folk-pjevačica, piše Slobodna.

No ne tako davno, točnije u ožujku, na prvom mjestu „trendinga“ u Hrvatskoj tjednima je bila srpska turbo-folk pjevačica Anastazija Ražnatović, kćer ratnog zločinca Arkana i Cece. Anastazijina pjesma „Rane“ – u izdanju izdavačke kuće „Ceca Music“ – trenutno ima 52 milijuna pregleda, od toga dobar dio iz Hrvatske.


Komentari