‘MISLILA SAM DA JE ZVUK EZANA POZIV NA RAT’ Mirjana Hrga iskreno: ‘Prvi put sam u Sarajevu zalegla na pod’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nekadašnja televizijska novinarka i urednica te savjetnica bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, 50-godišnja Mirjana Hrga, povodom desetog rođendana televizije Al Jezeera prisjetila se svog rada na toj televiziji nakon čega se i oprostila od novinarstva.

˝Sutra će biti rođendan mojoj televiziji kojom sam se zapravo oprostila od novinarstva. Nakon nje, nisam mogla raditi na ničem slabijem i odustala sam. Dali su mi svijet na dlanu i učinili me kompletnijim čovjekom. Jedan od razloga zašto sam pristala raditi za tu televiziju (osim globalnog izazova) bio je i osobni strah od nepoznavanja Muslimana i njihove vjere. Mislila sam da je zvuk ezana poziv na rat, prvi put sam u Sarajevu zalegla na pod hotela. Poslije ću biti na podu, ali u pancirki, u nekim svjetovima koje nikada ne bih upoznala da nije bilo ove televizije˝, započela je Mirjana.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

˝Da, ja sam bogata osoba. Hvala im na tome. Hvala im što su me iščupali iz prosječnosti, hvala ima na darovanoj težini shvaćanja, ali i dalje ne znam što da radim s tim bogatstvom. Interesantno. Svugdje sam se iskreno legitimirala kao Hrvatica katolkinja. Osim – dva puta. Oprostivo. Spašavala sam živu glavu. U Ukrajini sam na ruskim kontrolnim točkama, tog dana kada sam skoro poginula pod rafalnom paljbom sa cijelom svojom ekipom prešutjela da sam Hrvatica. Pozivala sam se na činjenicu da smo “cлавянские братья”. Prošlo je. U Tripoliju sam prešutjela da radim za AlJazeeru. Neću duljiti˝, nastavila je 50-godišnjakinja.

˝Znam da sam učinila najpametniju stvar u svojem životu˝

˝Danas kada vidim ovaj video – a nema me tamo već pet godina – i kada vidim da su stavili moje inserte, znam da sam učinila najpametniju stvar u svojem životu. Hvala Tarik, hvala Edhem. Na HTV-u sam provela dvostruko duže. Da me netko nije stavio u leksikon te televizije, teško bi bilo dokazati da su me oni stvorili i odgojili. Al Jazeera se svojim ljudima ponosi. Svakom ciglicom koja je uzidana u tu veliku kuću. Čak i kada odu. I zato kada mi uber-Hrvati kažu da i nisam nešto jer sam “radila za Muslimane” ja im odgovaram – radila sam za ljude i profesionalce. I ponosim se time˝, zaključila je nekadašnja novinarka.

Komentari