‘MIRO, OPROSTI’: Javnost bijesna na HNK zbog objave o smrti Mire Furlan, Ivica Buljan pokušao spasiti stvar

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu oglasilo se povodom smrti glumice Mire Furlan. Jedna je kontroverzna rečenica izazvala bijes pratitelja. U Facebook objavi koja je bila ispunjena pohvalama našla se i rečenica: “Odlazak u SAD 1991. godine zbog političkih razloga je bio trenutak prestanka njezinog rada u Hrvatskom narodnom kazalištu, no njezina umjetnička ostavština živi i dalje”.

Pratitelji su podsjetili HNK da je Mira Furlan dobila otkaz u kazalištu i optužili ih da uljepšavaju tadašnju situaciju.

MIRA FURLAN
Umrla je Mira Furlan. Velika kazališna, filmska i televizijska glumica. Rođena je 7. rujna 1955. u Zagrebu….

Objavljuje Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu Croatian National Theatre in ZagrebPetak, 22. siječnja 2021.

“Čekajte – nije, dakle, dobila otkaz u HNK pa otišla u Ameriku, nego s njezinim odlaskom u Ameriku “iz političkih razloga” prestaje njen rad u HNK?! Nevjerojatno “elegantno” izvrtanje istine”, napisao je jedan od pratitelja.

“Koje licemjerje, koja niskost! Mogli ste joj se bar posthumno ispričati!
Evo, ja ću to učiniti u ime svih njenih poštovatelja na stranici institucije, njenog matičnog kazališta koje ju je sad po drugi put tako grubo i bolno zatajilo i izdalo – oprosti draga Mira!”, žestoko se oglasila jedna obožavateljica.

Na negativne komentare reagirao je Ivica Buljan, ravnatelj Drame HNK-a i rekao da je kasno za isprike mrtvima. U svojoj je objavi naveo da je bio veliki štovatelj njezinog rada i zamolio za oprost.

Za ispričati se mrtvome je kasno. Imali smo u životu mnogo prilika da to učinimo, a nismo. Smrt Mire Furlan me pogodila…

Objavljuje Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu Croatian National Theatre in ZagrebPetak, 22. siječnja 2021.

“Mnogi su objavu prokomentirali: HNK pokušao zaboraviti kako je otjerao Miru Furlan. Kao ravnatelj Drame HNK osjećam sram zbog događaja koji su Miru Furlan prisilili da napusti kazalište i Zagreb. Miro, molim te da nam oprostiš. Oprosti i vranama koje su bile u prilici i na mjestu da to kažu, a nisu. A danas grakću i nas optužuju za svoju nečistu savjest. Takmiče se kao u finalu Krležine drame da se najedu pažnje i nauživaju reflektora koji obasjavaju tvoj odar. Napisala si pred smrt: “Gledam zvijezde. Noć je jasna, Mliječna staza se čini tako blizu. Onamo ću uskoro poći i ja. Svi smo mi zvjezdana prašina. Nisu to loši izgledi. Nemam nimalo straha.” Kao da čitam “Hadrijanove memoare” Marguerite Yourcenar ili slušam Bowieja. Vaša zvjezdana prašina neka nam baci malo svjetla u ovu tužnu balkansku krčmu”, napisao je Buljan.


Komentari