Matanić ‘oprao’ influencere koji ‘hoće stvari džaba’, žestoko mu uzvratio zagrebački poduzetnik

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Nakon posljednjeg sukoba na relaciji influenceri-ugostitelji o kojemu bruji cijela regija, onaj hrvatske influencerice i porečkog restorana, u kojemu je hrvatska influencerica tražila besplatnu hranu za reklamu restorana na svom profilu, komentirao je i poznati hrvatski redatelj Dalibor Matanić (45).

“U ime naših roditelja i njihovih roditelja, radničke klase koja je sve svoje morala zaraditi radom, pozivam vas da mi se pridružite u lobiranju kod svih tzv. klijenata. Imamo jako puno poznanstava. Republika Hrvatska će uskoro biti u ekonomskoj krizi pa ćemo ovaj problem u miru osvijestiti svim restoranima, salonima, slastičarnicama, barovima, putničkim agencijama, bankama… Svima. Zašto najbolji glumci nisu influenceri? Zašto najbolji glazbenici nisu influenceri? Zato što je influencerstvo koje hoće stvari džaba – rezervirano za šljam. Ako mislite da vam je dizajnirana fotografija na Instagram storyju bitnija od fakulteta – brišite odmah svoje bijedne profile”, komentirao je Matanić. Dodao je kako je njegov cilj da nitko od infleuncera ne dobije išta besplatno.

Neka nitko tko se nije školovao (samostalno ili na račun svojih roditelja) ne pomišlja da je u redu da dobije išta besplatno. Svi vi koji mislite da vam je broj pratitelja prednost nad radnim narodom – vidjet ćete uskoro u kakvoj laži živite. U ime naše djece koju pokušavamo naučiti etici i radu obećavam vam da ćete izgubiti klijente neradnička bagro“,  napisao je Matanić.

Thomas Bauer uputio pak žestoku kritiku Mataniću

Na njegovu žestoku reakciju osvrnuo se zagrebački poduzetnik Thomas Bauer koji je Mataniću kao malom djetetu objasnio da ga je “pojelo vrijeme”:

“Dalibor Matanić je u poznato tolerantnoj i čovjekoljubivoj maniri belosvecke levice, klinku od 19-20 godina što se slika za Instač i snima za Tik-Tok i Youtube, nazvao spodobom i šljamom, a njenu poslovnu ponudu porečkom restoranu proglasio ucjenom.

Groteskno je prozivat neku balavčad za nerad i parazitiranje, u Hrvatskoj u kojoj 85% penzića nije odradilo puni radni staž, u kojoj dela samo 53% populacije u nominalno radno aktivnoj dobi, u kojoj imamo hiperglomazan javni sektor gdje dobar dio ljudi radi samo formalno – povremeno dolazeći na posao. Jednako kao što je apsurdno pokretat križarski rat “učenja etici i radu” protiv klinaca koji nekaj snimaju, fotkaju i pišu, koliko god to često bilo dvojbene kvalitete.

Klinca od 15 boli ku*ac za Radeta Šerbedžiju

Je li influensanje na društvenim mrežama neki zenit čovječanstva? Pa vrlo vjerojatno nije, ima tu masu teških debilana i šunda. Ali isto tako, to je način na koji se danas komunicira s generacijom odraslom na netu i društvenim mrežama. To je ujedno i odgovor neinformiranom Mataniću koji se pita zašto ih ne influensaju glumci. Fakat čudno da klinca od 15 godina boli kurac za Radeta Šerbedžiju jerbo dane, svi znamo, poslovično provodi gledajući reprize HRT serija i filmova…

Matanić ne shvaća niti notornu činjenicu da nitko od influensera nikaj ne žica besplatno. Oni naprosto nude promociju na svojim društvenim mrežama. Riječ je o jednostavnoj trampi (kakva vražja ucjena???) na koju druga strana ne mora pristati i apsolutno podržavam reakciju porečkog restorana. Oni su odlučili da im se to ne isplati i malu poslali k kvragu. Super.

I Matanić snima reklame

Kapitalizam je slobodna razmjena dobara i usluga. I sam Matanić, usudio bih se reći prilično uspješno, za pare snima reklame koje klijenti uz masno plaćanje plasiraju na televiziju ili isto na društvene mreže. Nema apsolutno nikakve razlike između zakupa televizijskih minuta i promocije nekog branda preko neke klinke na Instaču. Jedina razlika je da si prvo može priuštiti samo puno bogatija klijentela.

Makar je i ovo vrlo relativno, u Americi koja je uvijek i u svemu 5-10 godina ispred svih, jaki brandovi već duže troše silne pare na razne “spodobe i šljam” s društvenih mreža.”, napisao je Bauer.


Komentari