‘MALO SI MUMIJA’ Tereza Kesovija otkrila svoje zdravstveno stanje i koliko bi htjela poživjeti :’To će onaj gore odlučiti’

Foto: Damir Krajac/CROPIX

Tijekom gostovanja u emisiji “Zdravlje na kvadrat”, Tereza Kesovija govorila je o svojoj dugoj, plodonosnoj karijeri, ali i tome kako se osjeća u 85. godini života.

‘MISLILA SAM DA ĆU OSTATI BEZ GLASA ZA SVA VREMENA’ Tereza Kesovija otkrila što misli o Letu 3: ‘Teško ih je razumjeti, ali…’

“Pa ne znam baš kako sam. Ne mogu reći da sam najbolje jer imam problema s koljenima, a to izgleda kao da je genetika neka. Sjećam se dobro mog jadnog oca da je jako, jako trpio, da se teško kretao. Ali ja imam drugi problem. On nije imao endoprotezu, ja imam endoprotezu, i to u ovom lijevom koljenu. Koljeno je da se ta proteza, ta kugla od metala, titan naravno, mora biti titan, daj Bože samo da ne bude Titanik, počela se okretati i grebe me po kostima i to užasno boli. Naravno, trebat će mi operacija i to je ono najgore”, iskreno je rekla za Novu TV.

Unatoč zdravstvenim tegobama, Kesovija i dalje nastupa, te ne vjeruje kako bi se trebala odmarati. “Ne mogu ja mirovati. Jednako kako si primjetio da pokušavam brže hodati, to je meni način života”, pojasnila je.

Generalno zdravstveno stanje najveće dive glazbene scene nije najbolje.

“Pa ne smijem se tužiti, iako ima dosta toga. Prošle godine sam imala dosta operacija raznoraznih. Onda se podrazumijevaju i anestezije, koje navodno, ne čine baš dobro organizmu. Gdje je finale o tomu ne bih htjela pričati. Željela bih zbog moje djece da malo dulje živim, ali isto tako ako živiš, dobro bi bilo da kvalitetnije živiš”, priznala je.

Za borbu sa stresom nema neki poseban recept, “ali ima ono što bi mi u mom rodnom gradu rekli “kočutaca”, a to je tvrdoglavost! Neš ti mene!”, poručila je Tereza. Uz tvrdoglavost, kaže da ju krase ljepota, pamet i glamur.

Otkrila je pjevačica i što voli jesti.

“To je jedno jelo koje mene podsjeća na moje najmlađe dane, a to su dani mojeg djetinjstva, moje mladosti, mojih studentskih dana, kad je moja mama, moja pomajka, ljudi znaju možda priču, divna žena, vazda mi je govorila: “Ajde sine ostani dva dana više da se najedeš žučanice.” To ti je jedna vrsta trave, kao mali buseni, to se izreže i skuha. Sad ću ja tebe zaprepastiti da sam ja lani naručila te trave 10 kila”, ispričala je.

Nije krila svoj recept za kako biti čovjek prema drugim ljudima. “Jedinstveni recept je biti iskren. Ne služiti se lažima osim ako je to neophodno potrebno, ali sitnim, onim malim, nevinim lažima”, zaključila je.

Kesovija svoj duševni mir pronalazi u prirodi. “To jest zemlja, to jest livada, ali ne ova gdje smo sad, već ona moja tamo. Uvijek sam govorila, ovo sunce zna zasjati lijepo, ali nikad nije tako lijepo sjajno kao moje sunce. Kad kažem moje, to je ono moje dubrovačko, konavalsko”, otkrila je.

U životu su je najsretnijom učinili ljudi, a još uvijek se nije umorila od života.

“Nisam se umorila od ničega što se tiče moje profesije. Uvijek kažem jednu stvar koja je vrlo točna, a to je, gle, glazba je meni vazda bilja ljubav. 65 godina karijere nije malo, cijeli jedan život. Nahodala sam se Boga svoga i nije ni čudo da me ta koljena ne drže više tako čvrsto”, smatra.

Kako su joj već 84 godine, razmišlja o tome koliko bi još htjela biti na ovome svijetu. “Sigurno ne bih htjela biti, kako ću to reći, ono biće koje više i ne izgleda nikako, koje je zapušteno, koje je napušteno pa je zato i zapušteno, biće koje gubi snagu jer su neke boleštine navalile, a ono nema dovoljno snage da se njima više odupre jer je neko vrijeme prošlo. Onda čemu sve to skupa? Da se pojavim na sceni i da ne mogu pjevati, pa što ću na sceni. Ne pojavljuj se nigdje”, kaže Tereza.

Koliko će još živjeti, prepušta Bogu. “To će onaj gore odlučiti. Koliko ima onaj Manolić, tako ti Boga? 103. godine. No comment”, rekla je priznavši da ne bi voljela doživjeti 103. godinu života. “Ne! Ne bih ni slučajno. Malo si mumija”, zaključila je.


Komentari