‘Magične fotke’ koje plijene pažnju društvenih mreža: Vanja Lovinčić stvara jedinstvene slike, a može vam oživiti i stare

U raznolikosti sadržaja koji svakodnevno susrećemo na društvenim mrežama, prilikom pregledavanja sadržaja pažnju plijene malo drugačije, neobične fotografije. Autorica Vanja Lovinčić kaže da je riječ o kompozitnim fotografijama, kod kojih prvo fotografira elemente koji će se nalaziti na fotografiji te ih spaja u jednu fotografiju. Mi bismo ih, ukratko, nazvali “magične fotke”.

“Moja Facebook i web stranica nose ime Magic is everywhere jer su moje fotografije pomalo
magične, odnosno prikazuju ono što je u stvarnosti nemoguće. Doduše, čvrsto vjerujem da je u životu sve moguće i da se ništa ne događa bez razloga pa to ispoljavam kroz fotografiju. Smatram da treba vjerovati u čuda koja su oko nas i ona će nam sama doći”, objašnjava Vanja. Na pitanje kako je došla do jedne ovakve ideje objašnjava kako je oduvijek voljela čitati knjige, mudre misli ili neke zanimljive citate koji navode na razmišljanje.

“Došla sam na ideju da fotografijom pokušam predočiti viziju koju dobijem dok čitam, slušam ljubavne pjesme ili osjećam da moram ispričati neku priču koja leži duboko u meni. Zato sam počela gledati besplatne video uratke na Youtube kanalu i educirati se o fotografiji i Photoshopu. Nikada nisam pohađala niti jedan službeni tečaj fotografije u Zagrebu. Ova vrsta fotografije je moja najveća strast, moja terapija i više ne mogu zamisliti život bez fotografiranja i spajanja fotografija. Volim istraživati prirodu i spojiti ugodno s korisnim”, ističe Vanja.

 

Kako se odlučiti za nešto novo i nepoznato?

U razgovoru nam Vanja objašnjava i da je trebalo skupiti hrabrost i motivaciju za započeti nešto novo što joj je do tada bila potpuna nepoznanica.

“Nisam znala ništa o fotografiji. Ali moje vizije su bile prejake i bilo mi je suđeno da počnem s eksperimentiranjem i istraživanjem ovog formata. No, ništa ne dolazi preko noći i učenje je proces. Još uvijek učim i veselim se budućim pogreškama iz kojih uvijek nešto korisno izvučem”, dodaje.

Na pitanje tko su joj klijenti, ljudi koji žele ovakve posebne i neobične, pomalo magične
fotografije, kaže da joj se javljaju osobe koje su slične njoj, emotivne, senzibilne, koje vole
produhovljenost, knjigu, metaforu.

“Njih privlače moje priče ispričane kroz fotografiju. Zato sam sretna što sam kroz ovaj hobi
pronašla prijatelje sličnih stavova. Fotografiram žene, djecu, parove i životinje koje se
udomljavaju. Mogu mi se javiti svi koji žele neobičnu, personaliziranu fotografiju. Uvijek slušam želje klijenata i nastojim fotografiju prilagoditi osjećajima koje nose u sebi. Fotografija se zatim šalje klijentu u visokoj rezoluciji, a klijent ju printa na željenu veličinu i medij u bilo kojem foto studiju,” objašnjava Vanja.

Magične fotke plijene veliku pažnju na društvenim mrežama

“Dojmovi su mrežama vrlo su pozitivni, što me doista usrećuje. Jasno mi je da će uvijek biti i protivnika fotomanipulacije i to je sasvim u redu. Bitno je da se svatko pronađe u nekom žanru. Oni koji su se pronašli u mojoj priči su mi velika motivacija da u ovoj vrsti fotografije budem još bolja”, dodaje.

Što se tiče planova za dalje kaže da bi se željela više posvetiti restauriranju i kolorizaciji starih fotografija s čime je već započela pa joj se mogu javiti svi koji žele oživjeti staru fotografiju. Smatra da je to za klijenta vrlo emotivno. Ujedno je divna uspomena ili poklon. Također, želi poboljšati znanje rada u Photoshopu tako da pomoću tog programa može kreirati još zanimljivije fotografije.

“Voljela bih i ostvariti suradnju s fotografima koji se bave nečime sličnim te suradnju s piscima kako bih im realizirala naslovnicu knjige. U cijeloj priči najvažnije mi je da uživam u procesu stvaranja i sretna sam ako moja fotografija nekoga dirne jer su u svakoj utkane moja strast, moja vizija i moje srce”, zaključuje Vanja.


Komentari