Uvjereni ste da pravilno perete svoje zube? E, pa ova stručnjakinja će vas razuvjeriti!

Moderna stomatologija odlazi sve dalje i dalje, pa danas može odgovoriti i na najzahtjevnije izazove kada je riječ u estetici i spašavanju osmijeha od nemara i loše higijene. A taj je nemar prema nekim istraživanja posebno izražen u Hrvata. Većina ih navodno uopće ne pere zube svaki dan, a prema nekim procjenama prosječni hrvatski građanin za četkicom posegne tek svaki peti dan! To je daleko manje od onih tri puta dnevno koje stomatolozi propovijedaju, a kilometrima je daleko od ideala pranja zubi poslije svakog jela.

A i kad peru svoje zube, Hrvati to često rade na potpuno pogrešan način. O pravilnoj higijeni zubi i usne šupljine, ali i novim trendovima u svijetu estetske stomatologije razgovarali smo s dr. dent. med. Valentinom Bilandžijom Čengijom, koja nam je ujedno otkrila i zašto je njena ordinacija čak i odbila neke pacijente.

Ova je stomatologinja pojasnila pravilnu tehniku pranja zubi, koju bi svi trebali zalijepiti iznad svojih umivaonika, a približila nam je i sve tajne savršenog osmijeha koje svojim pacijentima omogućuje primjenom modernih tehnika u estetskoj stomatologiji.

O higijeni zubi nikad dovoljno tema. Kako voditi pravilnu brigu o higijeni zubi i usne šupljine? Postoji li nešto što svi ignoriramo ili jednostavno zaboravljamo, a bitno je spomenuti?

Pravilno održavanje higijene zubi i usne šupljine odražava higijenu i brigu o zdravlju ne samo usne šupljine i zubi već čitavom našem tijelu. Pri higijeni usne šupljine važno je napomenuti kako prati zube trebamo dva do tri puta dnevno. Samo četkanje nije dovoljno da se uklone sve naslage hrane već je potrebno uložiti više truda i čistiti i međuzubne prostore. Čišćenje tih prostora trebalo bi se obavljati prije svakog četkanja zubi uz pomoć zubnog konca i interdentalinh četkica. Nakon toga treba pravilno očetkati zube gornje i donje čeljusti mekim četkicama s puno vlakana ili soničnim elektičnim četkicama.

Važno je pod pravilnim kutem ( 45 stupnjeva) postaviti četkicu kako bismo dobro očistili površinu zuba, ali i sulcus u kojem se nalaze i zadržavaju hrana i bakterije. Zube treba četkati malim kružnim pokretima bez prejakog pritiska 3 do 5 minuta. Rutinu pranja zubi poželjno je upotpuniti antiseptičkim vodicama za ispiranje usta. Vodice za ispiranje usta mogu imati vrlo različite sastave ovisno o njihovoj namjeni. Za primjenu istih treba se posavjetovati sa stomatologom.

Osim svakodnevne higijene zubi i usne šupljine koju treba provoditi kod kuće bitno je redovno odlaziti na preventivne stomatološke preglede po mogućnosti svakih 6 mjeseci.  Uz sam pregled ako je potrebno treba obaviti i profesionalno čišćenje zubi. Naravno, osim same higijene i posjeta kod stomatologa bitno je što jedemo i kako se hranimo. Poželjna je i zdrava prehrana.

foto:pixabay

Bavite se i dentalnim turizmom, a jedna od usluga je i estetska stomatologija? Što stranci najčešće dolaze raditi kod vas?

U današnje vrijeme svi težimo ka idealima ljepote pa tako i naši pacijenti. Mogućnosti estetske stomatologije su danas zaista vrlo široke, ali trebamo biti realni i oprezni pri odabiru pojedinih metoda i znati je li određeni pacijent kandidat za određeni zahvat. Ljudi se obično odlučuju uljepšati svoj osmijeh uz ugradnju dentalnih implantata, zubnih ljuskica i krunica. 

Jeste li ikad odbili nečiji zahtjev? Što možda nikad ne biste napravili?

Jesam. Prije svega nama je bitno da naši pacijenti kući odlaze s novim osmijehom, ali želimo da je to osmijeh gdje znamo da smo primijenili najbolje metode prilagođene situaciji pojedinog pacijenta. Zato je izuzetno bitan individualan pristup. Često se dogodilo da pacijent na prvu nije zadovoljan našim prijedlogom jer u današnje vrijeme gdje svi možemo doći do brojnih informacija pacijenti često dolaze s vlastitim prijedlozima i idejama kako riješiti svoje probleme, a to se često može razlikovati od našeg stručnog mišljenja. Uz individualan pristup, intraoralne fotografije, dovoljno vremena i strpljenja ipak najčešće dolazimo do rješenja s kojima su naši pacijenti, a i mi zadovoljni.

Nažalost, nekoliko puta se dogodilo da smo morali pojedine pacijente i odbiti jer jednostavno nisu bili primjerice kandidati za dentalne implantate jednako kao što mlade osobe sa zdravim zubima nisu kandidati za zubne krunice ili ljuskice ukoliko žele „izravnati“ i/ili izbijeliti  svoj osmijeh već tada smatramo da problemu treba pristupiti ortodont i takav problem riješiti ortodonskom terapijom i/ili izbjeljivanjem. 

Privatna stomatološka ordinacija Bilandžija utemeljena je 1994.godine u Daruvaru a čini ju tim sastavljen od dr. dent. med. Zlatka Bilandžije, dr. dent. med. Valentine Bilandžije Čengije te dentalnog asistenta Mirjane Bilandžije. Svaki član tima kontinuirano radi na edukaciji te neprestano ulaže u nova znanja i tehnologije. Ljubaznost, individualnost te briga o pacijentu je tradicija koja je postojana 24. godine.

 

U obiteljskoj ordinaciji Bilandžija koriste se najbolji materijali te najnovije tehnologije. Svakom pacijentu se pristupa individualno, slušaju se želje i potrebe kako bi se došlo do brzih i efikasnih rješenja. Do prekrasnog osmijeha i specijalnih cijena ortopana, čišćenja i pjeskarenja zubi, te izbjeljivanja zubi možete stići u samo sat vremena vožnje od Zagreba.

Sadržaj donosimo u suradnji s Stomatološkom ordinacijom Bilandžija u skladu s najvišim profesionalnim standardima.


Komentari