San je ključan za ljepotu, a određena će vam hrana pomoći u jednom i u drugom

Neke namirnice mogu vam priuštiti mučne i neprospavane noći. Dobro je poznato da se kava ne pije prije spavanja, a trebali izbjegavati i začinjenu hranu. Naime, chilli sadrži kapsaicin koji otežava reguliranje temperature što narušava miran san. Ovo će vas možda iznenaditi, ali prije sna se ne preporučuje jesti sir. Tvrdi sir sadrži visoke razine aminokiselinskog tiramina zbog čega se mozak osjeća opreznije i budnije.

No, patite li od nesanice, prije nego što posegnete za tabletama za spavanje probajte je suzbiti na prirodan način.

Banane se smatraju hranom koja potiče energiju, no one su istovremeno bogate magnezijem koji opušta mišiće. Osim toga, banane sadrže seratonin i melatonin koji potiču san, a slične učinke imaju i bademi. Oni su izvrstan izvor zdravih masti, a kao i banane bogati su magnezijem. Osim toga, bademi sadrže triptofan, koji uz magnezij pomaže u smanjivanju funkcije mišića i živaca uz istodobno održavanje srčanog ritma. Zbog proizvodnje melatonina, ove su dvije namirnice odlični saveznici u prehrambenoj ‘beauty rutini’.

Iako med nekima može uzrokovati žgaravicu, drugima će mnogo pomoći da osiguraju svoju porciju sna za ljepotu. Samo jedna žličica meda dovoljna je da stimulira otpuštanje melatonina u mozgu i ugasi oksin, koji nas održava budnim, što vam pomaže da se smirite.

Inače se prije spavanaj ne preporučuje jedenje teškog mesa, malo puretine moglo bi vam pomoći da zaspite. Puretina je jedan od najpoznatijih izvora triptofana. Također je i velik izvor bjelančevina i zbog nje ćete se osjećati siti pa se nećete tijekom noći buditi gladni. Dobar su izvor i žitarice koje potiču proizvodnju melatonina, tako da su odličan upravo za ‘beauty sleep’.


Komentari