Mislite da vaša koža treba čudo kako bi postala lijepa i zdrava? Onda će vas oduševiti snažni učinak Matcha praha!

Foto: Pexels

Mnogi kozmetički preparati obećavaju brda i doline, a kada izostane onaj wow efekt s reklame obično uslijedi razočarenje. Istina je da skupi kozmetički preparati često ne mogu isporučiti željeni učinak, a još je veća ona zanemarena istina da izvanjska ljepota počinje iznutra.

Što ovo znači kada je riječ o našoj koži? Koža je kako najveći organ našeg tijela izravno povezana s ostalim fiziološkim procesima, što znači da i za njeno zdravlje ključna prehrana, bogata antioksidansima. Ove tvari posebno su važne kada je riječ o koži jer nas štite od slobodnih radikala. Oni imaju oksidacijsko djelovanje na organizam što znači da uzrokuju oksidativni stres, a antioksidansi nas od toga štite. Ili jednostavnim rječnikom prevedenim na jezik naše kože – imaju sposobnost usporiti starenje.

Iako antioksidansi imaju čitav niz čudotvornih funkcija poput regulacije razine kolesterola, smanjenja rizika od razvoja raka, zaštite srca i krvnih žila te ostataka organizam od raznih bolesti, posebno je zanimljiv njihov učinak na kožu. Naime, njega možemo čak i vizualno predočiti jer antioksidansi vidljivo reduciraju upalne procese na koži, omogućuju joj da se sama obnovi, a boreći se protiv slobodnih radikala usporavaju razvoj bora.

Foto: Unsplash

Na listi najboljih antioksidansa za kožu prvo mjesto imaju vitamini A, C, E, i B3, ali i ekstrakti zelenog čaja, te spojevi poput kurkunima. Iako svi mogu učiniti čuda za kožu, posebnu pažnju možemo pridati ekstraktima zelenog čaja, točnije, jednoj određenoj vrsti – Matcha prahu.

Što je Matcha

Pomalo zanemarena kada je riječ o beauty rutini, matcha je pokazala je izvrsne rezultate kada je riječ o zdravom i lijepom izgledu kože. Matcha je vrsta zelenog čaja koji svoje korijene vuče iz srednjevjekovnog Japana. Duboke je zelene boje koju mu daje mnoštvo klorofila, a suhi se listovi čaja melju u fini prah. Iako je i klasičan zeleni čaj na dobrom glasu zbog bogatstva antioksidansa, matcha ga pobjeđuje na svim razinama.

Foto: Unsplash

Največa razlika od klasičnog čaja je ta što se matcha ne namače u vodi pa potom izvadi, već se umiješa u tekućinu i popije s njome. Sadrži malo više kofeina od klasičnog zelenog čaja, no i dalje manje od crnog čaja ili kava. No, sadrži i mnogo više antioksidansa i ostalih vrijednih nuterijenata koji su ovdje bolje sačuvani neko u klasičnom čaju.

Kako matcha pomaže koži?

Ako nam je svrha poboljšanje zdravlje kože, matcha ovdje ima unutarnju i vanjsku primjenu. Može se piti kao čaj ili ukusni napitak s biljnim mlijekom, matcha latte, a od nje se mogu praviti i fantastične maske za lice. Visok udio klorofila štiti kožu od štetnog djelovanja sunca i umanjuje foto starenje, odnosno stvaranje bora i pigmentacije zbog utjecaja sunčeve svijetlosti. Klorofil također štiti kožu od utjecaja vanjskog zagađenja, a ima fantastične sposobnosti čišćenja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kalaia (@kalaiaproducts) on

Fantastičan sastojak matche je antioksidans epigallocatechin-3-gallate ili EGCG. Ovaj sastojak ima snažna antibakterijska svojstva koja čine čuda za kožu sklonu aknama i drugim upalnim procesima. Osim što uklanja nečistoće i pigmentacije, ovaj snažni antioksidans kožu ostavlja glatkom i mekom, te pomlađuje stanice kože i upotpunjuje njenu strukturu.

Matcha će također ukloniti nadutost kože i znakove upala, a ima još jedno odlično svojstvo. Naime ovaj čudotvoran sastojak može uvelike pomoći u borbi protiv podočnjaka zahvaljujuća visokim razinama vitamina K, vitamina koji potiče cirkulaciju.

Kako uvrstiti matchu u svoju beauty rutinu?

Matca se najčešće koristi kao napitak. Možete je spremati u obliku osvježavajućeg i energizirajućeg čaja, no ima i jedna ukusnija varijanta čija popularnost raste iz dana u dan. Matcha latte postala je najomiljenija zamjena za kavu diljem svijeta zbog svojih nevjerojatno zdravih svojstava i udjela kofeina. Ovaj napitak spremiti ćete tako da u 2 dcl nekog biljnog mlijeka dodate jednu malu žličicu matcha praha i zasladite svojim omiljenim zaslađivačem, a mi preporučamo žličicu meda. Matcha je našla još jednu upotrebnu vrijednost u egzotičnim desertima koji su se iz Japana proširili po čitavom svijetu, a posebno su omiljeni na društvenim mrežama.

Foto: Unsplash

Osim konzumacije, matchu možete nanositi na kožu, i to kao zamjenu za nekoliko zazličitih proizvoda.

Od nje možete raditi brzu masku za čišćenje pora tako da pomiješate pola žličice gline, pola žličice matcha praha i jedu žlicu vode. Ovo možete napraviti i bez gline, samo ćete u tom slučaju trebati staviti manje vode i vaša će maska biti nešto rjeđa. Ako želite napraviti matcha pilig, pomiješajte jednu žličicu matche, četvrtinu šalicu kokosovog ulja, i tri četvrtine šalice smeđeg šećera. Tako ćete dobiti prirodni piling koji će ukloniti sve nedostatke s vaše kože!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leonie ?BLN (@leoniealma) on

Probajte koristiti matchu kao toner. Malo praha stavite u vodu, dodajte par kapi svojih omiljenih eteričnih ulja i sve ulijte u bočicu s raspršivačem. Za vrlo osjetljivu kožu pomiješajte jednake dijelove matcha praha i kokosovog ulja. Ovo će ujednačiti i revitalizirati vaš ten.

Za probleme s aknama napravite antibakterijsku masku tako da pomiješate jednu žličicu matcha praha s par kapi eteričnog ulja čajevca, kamilice ili limunske trave. Limunska trava je posebno korisna za liječenje ožiljaka koje stvaraju akne.

Ako ne znate gdje bi nabavili ovaj čudesan čaj, mi smo pronašli čak tri mjesta na kojem možete različite varijacije ovog proizvoda.

 

Bio&bio – Matcha japanska, prah 100g – 124,90 kn

 

Garden – Čaj clean matcha green BIO Pukka, čaj za čišćenje organizma – 32,00 kn

 

Tvornica zdrave hrane – Matcha prah – organski 100g Nutrigold – 69,00 kn


Komentari