KRALJICA SLAVI VELIKI JUBILEJ: Sjećate li se povijesnog posjeta Zagrebu? Evo što je poručila u svojoj zdravici u Banskim dvorima

Kraljica Elizabeta II (Foto: Instagram/TheRoyalFamilly)

Britanska kraljica Elizabeta II četiri dana će slaviti 70 godina na čelu monarhije. Elizabeta je na vlast došla 6. veljače 1952., a okrunjena je 2. lipnja 1953. godine.

Elizabeta je 1972. godine u pratnji supruga Filipa i kćeri Ane bila u petodnevnom posjetu Jugoslaviji. U Zagrebu je bila 20. listopada gdje je doputovala vlakom iz Đakova.

Svečani doček priređen joj je na Glavnom kolodvoru gdje su intonirane britanska, jugoslavenska i hrvatska himna. Potom se otvorenim automobilom odvezla do središta Zagreba gdje se prošetala i razgovarala s građanima koji su je srdačno dočekali. Nakon toga otišla je na svečani ručak u Banske dvore koji joj je priredio tadašnji predsjednik Sabora SR Hrvatske, Jakov Blažević.

“Oduševljena sam što nas je naš posjet Jugoslaviji doveo u Republiku Hrvatsku i u drevni divni grad Zagreb. Jučer smo vidjeli Dubrovnik i dio veličanstvenog obalnog pejzaža, jutros smo bili u Đakovu, a sada nas tako ljubazno dočekujete u središtu bogate povijesti i kulture Hrvatske. Impresivan razvitak Zagreba u posljednjih 25 godina odražava energičnu odlučnost svih njegovih građana da izgrade sretnu i naprednu naciju. Kao pomorska nacija, Britanija je vjekovima vjerojatno imala čvršće veze s Hrvatskom i njezinom dugom obalom nego s bilo kojim drugim dijelom Jugoslavije.

Danas se stvaraju novi kontakti, kako sve više i više Britanaca dolazi da uživa u gostoprimstvu i suncu vaših ljetovališta. Nadam se da će oni zauzvrat pridonijeti jednako korisnim doprinosom vašoj privredi. Veoma nas se dojmilo sve što smo vidjeli, a osobito topao doček što su nam ga priredili mnogi vaši građani. Želim neprekidan uspjeh i svaku sreću svim građanima Hrvatske”, rekla je Elizabeta u svojoj zdravici na ručku u Banskim dvorima, a prisjetila se Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti koja obilježava 50 godina njenog dolaska u Hrvatsku.

Nakon ručka na Zrinjevcu je posjetila palaču Akademije gdje ju je na ulazu dočekao predsjednik akademik Grga Novak sa suradnicima. Nakon kraćeg razgovora u salonu na prvom katu, kraljica je razgledala Strossmayerovu galeriju starih majstora. Novak joj je poklonio bibliofilsko izdanje “Balada Petrice Kerempuha” Miroslava Krleže, “Kervave kronike glas” te svoju knjigu “Prethistorijski Hvar”. Kraljica se potpisala u Akademijinoj spomen-knjizi. Posebno ju se dojmila Bašćanska ploča u atriju Akademijine palače. Nakon toga Elizabeta se uputila prema zračnoj luci odakle na otputovala prema Puli.

Komentari