KONCERT U KINI: Zagrebačka filharmonija piše novu povijest

FOTO: HRT

Ovih dana Zagrebačka filharmonija piše svoju novu povijest, prenosi HRT.

Nakon što je nastupala gotovo u cijelom svijetu, prvi put u svojih 146 godina postojanja svira u Kini.

I dok je jedan dio filharmonije tamo, onaj drugi se vratio s novogodišnjeg koncerta u glasovitom Festspielhausu u Salzburgu. I s jednima i s drugima bila je ekipa Hrvatske televizije.

Prva adresa: Chongqing!

Šest kineskih gradova, šest koncerata. Prva adresa – Chongqing, među najvećim je svjetskim gradovima, s 30-ak milijuna stanovnika.

Nedavno su za počasnog gradonačelnika imenovali našeg pijanistu Maxima Mrvicu koji je Aziju pokorio svojom crosover glazbom. 29. prosinca 2016., veličanstven ‘Grand Hall of the People’ bilo je rezerviran za Zagrebačku filharmoniju.

Kinezi ne poznaju naše filharmoničare. Europska im je glazba gotovo nepoznata, ali uz odlične najave organizatora i velebni natpis na pročelju zgrade o gostovanju hrvatskog orkestra, zanimanje za prvi kineski koncert zagrebačke filharmonije pokazalo je oko tri tisuće ljudi.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Kinezi nemaju posebna pravila ponašanja u koncertnim dvoranama. Način odijevanja je ležeran, mnogi dolaze i u sportskoj opremi, u pravilu kapute i jakne ne skidaju, a tijekom koncerta im je dopušteno jesti i piti. Znaju uživati u glazbi i vrlo srdačno reagiraju na nju. [/box]

Prozor u svijet za Kineze

Zagrebački filharmoničari, na čelu s mladim dirigentom Miranom Vaupotićem na kineskoj turneji imaju asa u rukavu. Uz Straussa, Rossinija, Čajkovskog i ponekog hrvatskog autora, poput Blagoja Berse, u trenutku kad zasviraju proljetnu uvertiru popularnog kinesko skladatelja Huana Đa, publika oduševljeno ustaje, ali i vrlo snažno nogama lupa o pod.

Premda, predugim putovanjem iscrpljeni, filharmoničari su u Chongqingu, kao prvom gradu njihove kineske turneje, probili led. Dan prije Silvestrova donio je filharmoničarima nezaboravan koncert u glasovitom Oriental Art Centru u Šangaju.

Jedno od najvećih svjetskih financijskih središta u kojem je biznis na prvom mjestu, ujedno je i najvažnije kinesko odredište mnogim svjetskim glazbenicima. Kinezi u svom obrazovnom sustavu ne uče o europskoj glazbi pa im je koncert na kojem mogu čuti Čajkovskog, Dvořáka i pokojeg hrvatskog autora, zapravo prozor u svijet.

Zagrebačka filharmonija nastupa i u Argentini

I dok šezdesetak zagrebačkih filharmoničara nastavlja oduševljavati kinesku publiku do kraja tjedna, isto toliko njihovih kolega vratilo se već iz Salzburga s novogodišnjeg koncerta u glasovitom Festspielhausu pod dirigentskom palicom slavnog dirigenta Leopolda Hagera i uz njegovog sugrađanina, violinistu svjetskog glasa Benjamina Schmidta.

“Poznajemo se od 8190-tih godina. Zajedno smo nastupali 30-ak puta i uživam svirati s njima. Za ovo doba godine izabrali smo poseban program, malo plesa, malo zabave i meditacije uz glazbu,  ističe maestro Hager.

Novogodišnji je koncert nezamisliv bez Straussa, njegovog Lijepog plavog Dunava ili Radetzky marša. Ali svako gostovanje izvan domovine na program zagrebačke filharmonje donosi barem jednog hrvatskog autora.

Bio je to fantastičan nagovještaj 2017. godine u kojoj Zagrebačku filharmoniju očekuje Argentina, možda i još pokoji grad izvan domovine. Nakon Kine, bit će u punom sastavu na svojoj stalnoj adresi u Lisinskom.


Komentari