KONAČNO SE O TOME PROGOVORILO! Goran i Nives Ivanišević na dlanovima ispisali važnu poruku i dali podršku mnogim oboljelima

Photo: Instagram

Goran Ivanišević, jedan od napoznatijih hrvatskih tenisača, uključio se sa suprugom Nives u akciju za podizanje svijesti o važnosti prevencije poremećaja hranjenja.

Jendom fotkom koju je objavila njegova draga, progovorili su o kompleksnosti ovih poremećaja.

Objavu prenosimo u potpunosti:

“Uključi se i ti i zajedno podignimo svijest o važnosti prevencije poremećaja hranjenja. Kako?

Dovoljno je da napraviš fotografiju kao i ja i objaviš s hashtagom #VecaSamOdSvojeVelicine / #VeciSamOdSvojeVelicine

Ova kampanja ima za cilj podići svijest o tome da naša vrijednost nije određena konfekcijskim brojem i da svatko vrijedi više od samog tjelesnog izgleda.
Jer upravo poistovjećivanje s tjelesnim izgledom i težnja za „savršenim tijelom“ može dovesti do poremećaja hranjenja, anoreksiju, bulimiju, emocionalno prejedanje i druge manje poznate te ortoreksiju koja je u zadnje vrijeme sve više prisutna, i koji se ubrajaju u psihičke poremećaje.

Uzroci ovih poremećaja mogu biti biološke, psihološke i društvene prirode, a u najvećoj mjeri obolijevaju adolescenti i mladi. U zadnje vrijeme od ovih poremećaja pati sve više odraslih osoba kako žena tako i muškaraca.

Jedan od snažnih faktora za razvoj poremećaja hranjenja predstavlja konstantna izloženost društvenim mrežama i fotografijama koje nam postaju referentna točka kojoj se prilagođavamo i s kojom se uspoređujemo. Iz toga proizlazi nezadovoljstvo vlastitim izgledom koje u pozadini skriva druga nezadovoljstva psihološke prirode, poput nezadovoljenih emocionalnih potreba, nekvalitetnih odnosa s, perfekcionizma, niskog samopoštovanja… Tada se odnos prema hrani narušava, postaje opsesivan i koristiti se kao alat kojim se želi popravljati izgled.

Neredovno konzumiranje obroka, odbijanje hrane i zabrinutost za tjelesni izgled postaje sveprisutna, neodrživa do te mjere da se osoba počinje društveno izolirati i patiti u vlastitoj borbi između sebe i svoj tijela.

Stoga, osvijestimo važnost prevencije ovog problema i podržimo sve one koji se s istim bore.

#VecaSamOdSvojeVelicine #VeciSamOdSvojeVelicine”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nives_Ivanisevic (@nivessimpson)


Komentari