KOČIŠ O BENDU KOJI GA JE PROSLAVIO! ‘Nisam odmah prihvatio ponudu da im se pridružim. Bili su mi prelagani’

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Hrvatski glazbenik i skladatelj, Vladimir Kočiš Zec, poznat po brojnim hitovima s Novim fosilima, nedavno je predstavio novu pjesmu “Nemoj čekat’ sutra” s kojom je nastupao na CMC festivalu u Vodicama. Činjenica je da je Kočiš ostavio važan utjecaj na domaću glazbenu scenu, a uspješan je i danas u svojoj samostalnoj karijeri, što dokazuje i uspjeh njegovog posljednjeg albuma “Nostalgija”.

Kočiš se osvrnuo i na same početke svoje karijere, pa kaže da je dobio nadimak “Zec”, jer se u osnovnoj školi bavio atletikom, a bio je uspješan i u rukometu. Glazbi se okrenuo, kako kaže u intervjuu za Večernji, zbog Beatlesa. Sa svojim je prvim sastavom “Biseri” naučio mnogo toga te je često nastupao na “plesnjacima”, a karijera mu je doživjela pravi uzlet kad je došao u Nove fosile.

Bili su ambiciozni, ali nikada nisu ‘glumatali’

No, Kočiš otkriva da nije odmah prihvatio ponudu tadašnjeg vođe benda Slobodana Momčilovića Moke, jer su mu oni, kako kaže, bili “prelagani”.

“Međutim, kad sam shvatio da su vrhunska profesionalna ekipa s velikim iskustvom i s puno koncerata godišnje, prihvatio sam ponudu”, dodaje.

Budući da je ubrzo stekao i veliku slavu, ističe da su bili ambiciozni, ali da nikada nisu “glumatali”. Zbog nastupa po cijeloj bivšoj Jugoslaviji i inozemstvu, nije ga bilo puno kod kuće, pa kaže da mu je kći tek nedavno rekla da joj je to bilo jako teško.

“Kada sam djeci bio najpotrebniji, nije me bilo kod kuće po dva mjeseca. No, nisam nikad djecu učio da je moj posao nešto nadnaravno, nego kao da sam mesar, poštar ili ekonomist”, objašnjava Kočiš dodajući da su neki njegovi kolege ipak pokušali živjeti kao zvijezde, no bezuspješno.

Osim toga, kaže da je svojevrsna kruna djelovanja Novih fosila upravo nastup na Eurosongu 1987. u Bruxellesu gdje su s pjesmom “Ja sam za ples” osvojili četvrto mjesto.

“Bili smo jako uzbuđeni, ali smo se jako dobro pripremili. Imali smo podršku naše televizije i puno smo uložili i u odjeću i u produkciju. Mogu reći da smo bili prava reprezentacija bivše države”, kaže Kočiš prisječajući se ostalih sudionika poput Johnnyja Logana, za kojeg ističe da je mogao “dobro popiti”.

‘Telefoni su se usijali, ljude su preplavile emocije’

Kočiš se dotaknuo, prema mnogima i jedne od najboljih antiratnih pjesama, “Gospodine generale”, čiji je tekst napisao Stevo Cvikić.

“Stevo vam je čovjek koji nije od puno riječi. Samo me nazvao i poslao tekst. Ne znam kako se baš mene sjetio, jer tada su Fosili zamrznuli djelovanje, a ja sam već imao solo pjesama”, govori Kočiš. Melodiju je, kako kaže, napisao u roku od 24 sata, a spot je bio vani već za desetak dana, piše Večernji list.

“Neću nikad zaboraviti kada ju je gospodin Branimir Dopuđa pustio na kraju Dnevnika, a prije svog legendarnog pozdrava hrvatskim braniteljima. Telefoni su se usijali, ljude su preplavile emocije”, prisjeća se Kočiš dodajući da je i danas sretan kad mu priđu branitelji i pohvale tu pjesmu.

Za Rajka Dujmića kaže da je zbog svoje tragične sudbine i ovisnosti radio probleme prvo sebi, pa onda i bendu. Kočiš kaže da su mu svi članovi benda puno puta htjeli pomoći, no nikada im nije pošlo za rukom.

Vjera mu je pomogla u rješavanju problema

“Rajko nije zaslužio takav kraj. Ostao je još problem oko imena, no o tome ne bih govorio, to se još rješava. Nadam se da će se to uskoro završiti, ali mi svejedno i dalje namjeravamo nastupati i najvjerodostojnije izvoditi Rajkove pjesme”, zaključuje.

No, Kočiša su također zahvatile životne nedaće, pa mu je tako preminula druga supruga, nakon čega se okrenuo vjeri i sve je to, kako kaže, lakše prebrodio. Sada je u braku s trećom suprugom Dinom, a trenutno ima dvoje djece i dvije unučice.

Na kraju se dotaknuo i pandemije, pa kaže da je već dobio dvije doze Pfizera, a veseli se i novim koncertima jer je to, kako kaže, sve što zna raditi.

“Meni je užitak svirati i dok je tako i dalje ću nastupati. Kada uz to imam i povratnu informaciju da se to ljudima sviđa, tada mogu reći da sam uspio kao osoba”, vjeruje Kočiš.


Komentari