Klupica, toplo vrijeme i hladno pivo: Ovo su zagrebački parkovi za cuganje

FOTO: Instagram / shengemans_cultural_lens

Cuganje na klupicama na kojima je odrasla zagrebačka alternativna mladež.

U Zagrebu kafići i klubovi svakodnevno vrve ljudima, iz njih dopire glasna glazba, buka i zvuk nečijeg smijeha. Međutim, alternativna strana Zagreba nije odrasla na stolcima već – na klupicama. Parkovi su bili naš drugi dom u bilo koje doba dana i noći, a najdraža su nam bila rana jutra kada bi drugi odlazili na posao, a bismo se tek vraćali kući.

Nerijetko smo bili i protjerani ili bismo završili na policiji ili u njihovu zapisniku, ali i te priče nose svojevrsni šarm. Bili smo ona “zločesta” djeca koje se treba kloniti, uvijek na loš(ij)em glasu.

Vikendima su zagrebački parkovi bili puni alternativaca koji bi sa sobom donijeli litre Žuje, “Lowića”, ali i neizostavnog jeftinog vina iz najbližeg dućana, od Vranca do Ribara, čiji bismo okus pokušali spasiti Sky Colom. Pušili bismo najjeftinije cigarete, još smo bili djeca koja su živjela glazbu i takav način života, držali smo pivu u ruci, sjedili na klupicama ispisanim našim imenima i puštali punk.

Marte, starke, kožne traper jakne, crne traperice, razbarušena kosa, skinsi, glasna glazba, ziherice, bedževi, obrijane glave… Ne bismo ni izlazili van jer smo klupice u parkovima nazivali izlaskom. U tim smo se trenucima osjećali najviše živima.

Bili smo ekipa s klupice.

opatovina (16)

Opatovina

Jedno od naših najdražih i vječitih odredišta.

Dok je Tkalča modna pista za “profinjenije”, Opatovina je utočište za alternativce koji u Konzumovim vrećicama nose svoje vjerne vikend-suputnike zvane “alkohol i cigarete”. Opatovina je sama po sebi jedna od najpopularnijih zagrebačkih ulica i mjesto kojem ćete se uvijek vraćati. Savršena ulica za završetak dana i još jedna nezaobilazna lokacija za “zagrebačke klošare” koji traže svoje mjesto pod nebom dok ispuhuju zadnji dim cigarete.

FOTO: photo-galleries.org
FOTO: photo-galleries.org

Ribnjak

Jedan od najljepših gradskih parkova između ulice Ribnjak i zidina zagrebačke katedrale, glavno i primarno utočište “zagrebačkih klošarskih krugova”. Iako sa sobom nosi i tužnu povijest i priče koje će umjesto osmijeha izmamiti suze, zagrebački alternativci upravo iz ovog parka nose najljepše uspomene. Ima nešto posebno u njemu, u krošnjama koje skrivaju naše tajne, šapatom pričaju priče, nose pjesme o Zagrebu i njegovim “zločestim” mališanima koji su htjeli biti “kul”. Nismo znali pravilno ni pušiti, popili smo više nego što možemo podnijeti.

Ovdje smo se prvi put napili, prvi puta povratili, prvi puta probali travu, doživjeli prvi poljubac s dugokosim momkom ili skinsom iz susjednog kvarta… To je bio naš alternativni svijet u kojem smo se osjećalima živima, potpunima, kao da dišemo punim plućima.

Zagreb.info
Zagreb.info

Tomislavac

Jedno od najkultnijih mjesta zagrebačke alternativne mladeži i “klošara” i danas je aktualno. I danas vikendima često možemo naići na skupinu mladih pankera u kožnim jaknama punih bedževa, martama, obrijane kose ili s irokezom na glavi. Nisu opasni, samo žive punk kako smo ga i mi živjeli.

commons.wikimedia.org
commons.wikimedia.org

Zrinjevac

Nekad sajmište, pa zatim glavno šetalište i okupljalište građana, Zrinjevac je postao jedno od najprivlačnijih parkova u centru grada. Najljepše travnate površine Zagreba na kojima smo sjedili u krugu uz zvuk nečije gitariji i virtuoznih ruku. Kultni paviljon gdje bismo se sklonili i redari koji bi nas redovito istjerali, fontana u kojoj smo hladili cugu ili se pak rashadili jer – nije nas bilo briga. Bili smo živi, bili smo ovdje, bili smo zajedno.

FOTO: atlas.geog.pmf.unizg.hr
FOTO: atlas.geog.pmf.unizg.hr

Martinovka

Još jedno mjesto u blizini centra gdje smo koračali u martama i podrapanim starkama koji održavaju naš stil i način života, naše strasti, ljubav i sve što smo najviše voljeli, što nas je grijalo u grudima. Našu mladost obilježio je i park Martinovka.

Ekipa s klupice… a di bute vi večeras popili pivo? :)


Komentari