‘Kao žena ptica’ Nina Kraljić podijelila gledatelje zbog ove modne kombinacije

Foto: Dario Njavro za HRT

Glazbenica Nina Kraljić uvjerljivi je favorit na kladionicama za Doru. Na ovom velikom hrvatskom glazbenom spektaklu, večeras će se doznati tko će nas predstavljati na Eurosongu 2021. Ova Riječanka nastupit će s pjesmom “Alkonost of Balkan“, koja je zbog svog etno zvuka osvojila mnoge.

Podsjećamo, Kraljić nas je već predstavljala na Euroviziji 2016. u Stockholmu pjesmom “Lighthouse”, a u finalu je osvojila 23. mjesto.

Uoči generalne probe za Doru, četrnaest izvođača prošetalo je crvenim tepihom ispred opatijske dvorane Marino Cvetković. U plavoj haljini sa zlatnim detaljima, Kraljić je ukrala svu pozornost. Dok neki tvrde da je to skroz njezin stil, drugi pak smatraju da pozornost privlači ekscentričnim odijevanjem. Korisnike društvenih mreža ova je kombinacija podsjetila na Lady Gagu, zbog čega su ju neki optužili da kopira američku pjevačicu.

“Alkonost je mitološka žena ptica slavenskih korijena (originalno iz Rusije) koja svojim glasom utječe na ljude (uspavljuje ih ili hipnotizira). Ptica je česti arhetip velikih pjevača i zaštitnica drevnih pjesama i nota, prenositelj zvuka i starog korijena glazbe i plemena; onog zaboravljenog ili izguranog sa strane, ali korijen koji je dio svake glazbe i svakog stila danas, korijen koji je zaboravljen jer je bio isključivo dio usmene predaje. Naš početak, ono na čemu stojimo danas i ono što trebamo njegovati u svrhu očuvanja baštine naroda, u ovom slučaju Slavena i cijelog područja Balkana i naravno ljepote Hrvatske. Ono što se radi u ovom projektu je isključivo etno cijelog Balkana sa obradama i autorskim materijalima napravljeni na potpuno nov, nikad do sad rađen način (kombinacija višeglasnog etna kao nekadašnje hrvatske Ljelje sa utjecajem filmske glazbe; prihvatljivo i slušljivo za sve generacije jer zvukovno spaja staro folklorno sa novim, zadržavajući arhaičnu esenciju, ali sa novim prizvukom pogodnim za 21. st.)”, opisala je Kraljić pjesmu za 24 sata.


Komentari