Kakav hit! Znate li što je carinik Bandić radio u Dubravi sedamdesetih?

U skrivenoj kameri snimanoj u Dubravi početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a koja se može pogledati na Youtubeu, pojavljuje se ni manje ni više nego – Bandić. Primijetili su to posjetitelji ove internetske platforme. Naravno, nije riječ o još uvijek aktualnom zagrebačkom gradonačelniku, ali koincidencija s prezimenom i više je nego zanimljiva.

“Zar Bandić i tu mulja?” upitao se u komentarima jedan gledatelj. “Nemreš verovati… i onda je bil Bandić”, zaključio je drugi.

O čemu se zapravo radi? U skeču sa skrivenom kamerom čovjeku, odnosno drugu Hustiću, na vrata kuće u Dubravi pokucaju viši carinski podinspektor Glok i njegov kolega, niži carinski nadinspektor – Bandić. Zbunjenog čovjeka ispituju koliko je vreća cementa iskoristio pri gradnji kuće, koliko cigli i koliko crijepova te o kojem modelu je riječ, o biberu ili cvaj ferkertu.

Kad im čovjek izračuna da je iskoristio 6000 cigli, oko tisuću crijepova i 150 vreća cementa, ispisuju mu račun na nešto više od tri milijuna dinara, kao dug za nenaplaćenu carinu. Šokiranog vlasnika kuće, niži nadinspektor Bandić zatim tješi da je riječ ipak o starim dinarima.

Spačku pokušavaju podvaliti još nekim stanovnicima Dubrave, no iako uspijevaju smuljati da su carinici, nitko im ništa ne želi potpisati, a kamoli platiti.

Inače, emisija u kojoj se poput nekog pretkazanja pojavljuje Bandić, zvala se “Čovječe, ne ljuti se!”.  Prema uzoru na na američku emisiju “Candid Camera” na tadašnjoj Televiziji Zagreb prikazivala se početkom sedamdesetih. Snimala se metodom skrivene kamere i mikrofona. Ukupno je prikazano 12 emisija, a glavni voditelj razgovora s nasumičnim prolaznicima bio je Dragutin Bahun. Njemu su se povremeno pridružili i drugi glumci. Dragutin  bi na cesti zaustavljao prolaznike i s neponovljivom lakoćom bi ih uvukao u neobične situacije i upustio se u bizarne razgovore.

Dragutin Bahun započeo se baviti filmom i kazalištem 50-ih godina prošlog stoljeća gotovo istovremeno. Šest godina poslije nastavio i na televiziji. Usto je četiri godine nastupao u Satiričkome kazalištu Jazavac i Kerempuh, najviše tumačeći legendarni lik Petrice Kerempuha.

 

 

Redatelj emisije bio je tada mladi redatelj  Dubravko Pitzko, a urednik nezaobilazni Lazo Goluža. Među glumcima koji su surađivali na emisiji bili su  legendarni Martin Sagner kao i Zvonimir Torjanac.


Komentari