KAD UDARCI IZAĐU IZ ČETIRI ZIDA Za ovu petoricu se pričalo da tuku i zlostavljaju žene, evo kako su završili

Ilustracija

U mjesecu smo u kojem se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kojem prečesto svjedočimo i koje ima razoran utjecaj ne samo na žrtve, već i na društvo u cjelini.

 

Iako je Hrvatska mala zemlja bilježi velik broj slučajeva obiteljskog nasilja, a među njima je bilo i poznatih osoba. Pravosuđe u Hrvatskoj često je vrlo sporo, a pravda ponekad teško dostižna. Prisjetili smo se slučajeva domaćih političara i celeba koji su procurili u javnost te analizirali njihove epiloge.

Boris Lalovac 

Nekadašnji SDP-ov ministar financija Boris Lalovac, bio je optužen od strane supruge  Tončike Anastasie koja je 2017. godine izjavila na Osječkoj televiziji da ju je Lalovac fizički maltretirao zbog čega ga je prijavila policiji. Osim toga, Tončika je pred kamerama rekla da ju je suprug fizički zlostavljao te da ga je zbog obiteljskog nasilja u rujnu 2016., par dana nakon održavanja Parlamentarnih izbora, prijavila policiji. O svemu je, rekla je u emisiji, obavijestila i tadašnji vrh SDP-a: Zorana Milanovića, Milanku Opačić i Igora Dragovana.

Boris Lalovac je u to vrijeme sve negirao te je poručio da nije obiteljski nasilnik ali da će istinu morati dokazati sudskim putem.

Lalovac je umjesto toga poslao kratko priopćenje za medije, koje je prenio Dnevnik.hr

“Navodi moje supruge izneseni u televizijskoj emisiji Bujica su potpuna neistina. Žao mi je da moja supruga smatra potrebnim naše obiteljske odnose rješavati na ovakav način, ali ja ne mogu, ne smijem i ne želim ulaziti u motive njezinih postupanja. Jedini tko trpi štetu od iznošenja takvih neistina je naš maloljetni sin. Zbog zaštite dobrobiti našega djeteta o ovoj temi više neću javno istupati“, kazao je Lalovac.

Vlada.hr

Međutim, 2018. godine nakon državnog odvjetništva i suca istrage, i izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskoga odbacilo je prijavu protiv bivšega ministra financija Borisa Lalovca zbog navodnoga obiteljskoga nasilja.

Mladen Grdović

63-godišnji zadarski pjevač Mladen Grdović višestruko je prijavljivan zbog obiteljskog nasilja nad suprugom Brankicom. Poznato je da ima problema s alkoholom i da se nekoliko puta pokušao liječiti.

U jednom je intervjuu na pitanje kako je biti supruga Mladena Grdovića Brankica odgovorila: ”Teško, za to trebate imati konjske živce i visok stupanj tolerancije. On je jedno veliko dijete, moja beba koja ne nosi pelene. Imam razumijevanja za njega jer znam koliko je emotivan i društven, koliko se daje u poslu, što malo tko vidi”, piše Jutarnji.

Brankica je prošle godine u svibnju nakon 22 godine braka podnijela tužbu protiv pjevača radi razvoda braka, a sud je njezinu tužbu potvrdio u kolovozu. Potvrdila je da nema šanse za pomirenje ni popravljanje odnosa s bivšim suprugom, međutim već u ožujku ove godine dala mu je drugu šansu.

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Siniša Vuco

Pjevač kojeg je supruga Jelena 2007.godine također prijavila policiji zbog obiteljskog nasilja. Kasnije je javno priznala kako ju je suprug u 13 godina braka nekoliko puta ošamario i čupao, dok je verbalno zlostavljanje trpjela godinama, piše Index.hr. Informacije o sudskoj presudi do danas nema.

Novinar Elvir Mešanović svojedobno pitao ga je je li istina da je tukao suprugu ili je izbacio iz kuće, a Vuco je odgovorio: “Znate što ću vam kazati, gospodine, istukao je jedno, a istjerao iz kuće drugo. A onda je ona mene par puta istjerala i prije par dana smo slavili 25 godina braka. To je jubilej koji rijetko tko može postići… Znači, pričate s jednim od najkvalitetnijih supruga”.

Novinar Mešanović opet je pitao Vucu je li udario svoju suprugu.

“Moja supruga je malo ljuta bila na mene… Normalno da je nisam udario, ona bi mene ubila brate, ona je Hercegovka, tko nju smije taknut. Ona zagalami na mene, ja na nju i to je sve. Ne bježim od odgovora na pitanje, a i institucije su rekle da tu nema ništa”, izjavio je tada Vuco. Dodao je kako svaki oblik nasilja treba oštro kazniti, pa tako i nasilje žena nad muškarcima.

Ronald Lopatny

Nekad poznati vaterpolist za udarac šakom i fizički napad nad  svojom današnjom bivšom suprugom i glumicom Miom Begović dobio je uvjetnu kaznu zatvora od dva mjeseca, piše Index.hr

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Begović (@begovicmia)

Alojze Tomašević

Alojzu Tomaševiću, bivšem požeško-slavonskom županu potvrđena je presuda od deset mjeseci zatvora, dvije godine uvjetno, kojom je u siječnju prošle proglašen krivim za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom. Odlučujući o žalbama Općinskog državnog odvjetništva te Tomaševića, odnosno njegova odvjetnika Željka Damjanca, Županijski sud u Karlovcu u drugostupanjskom je postupku odbacio sve prsitigle žalbe i potvrdio prvostupanjsku presudu koju je izrekao Slaven Vidmar, sudac Općinskog suda u Slavonskom Brodu, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, fizički napad zbog kojeg je župan završio na optuženičkoj klupi dogodio se početkom listopada 2017. u njihovoj kući kada ju je „više puta udario po glavi, potom ju je obuhvatio za vrat i rukama čvrsto stiskao. Kad je oštećenica počela vrištati, rukama je čvrsto uhvatio njezine nadlaktice i rukama i nogama snažno odgurnuo, a tom prilikom je tijelom udarila u radijator.“

Samo iz ovih primjera može zaključiti da prijave za obiteljsko nasilje često ne završe osuđujućom presudom, što je i dalje velik problem u hrvatskom društvu općenito.


Komentari