‘KAD SU MI REKLI DA ĆU MOŽDA MORATI POBACITI, IZAŠLA SAM IZ BOLNICE I PLAKALA PRED ULAZOM’ Novinarka RTL-a iskreno o borbi s limfomom kojeg je otkrila u drugoj trudnoći

Foto: Martina Ribarić/Instagram

Iza novinarke RTL-a, 38-godišnje Tene Šnajder životna je bitka s Hodgkinovim limfomom kojeg je otkrila u drugoj trudnoći. Svoju je priču podijelila na YouTube kanalu, osnovala grupu za podršku SuperCure protiv leukemije i limfoma, a planira izdati i slikovnicu kako bi pomogla svima koji se suočavaju s ovom, po život opasnom, dijagnozom. Svoju priču ispričala je za Mixer.hr.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tena Snajder (@vegan_freestyler)


˝Bilo je to u ovo doba prije 3 godine. Igrom slučaja otišla sam kod privatnika na ultrazvuk štitnjače i tom prilikom je uočio povećani limfni čvor negdje iza ključne kosti. Tada još ništa nije sumnjao, rekao je da može biti od bilo kakve upale pa me naručio na kontrolu kroz mjesec i pol. U međuvremenu sam nastavila sa svojim životom, radila sam tada kao novinarka show magazina na RTL-u, bavila se intenzivno jogom i (nešto manje intenzivno) kick-boxingom. Sin je bio predškolac u vrtiću, odnosno počeo se pripremati za upis u prvi razred na jesen. Život mi je bio prilično dobro posložen i sjećam se da sam bila sretna. Ne mogu reći da sam patila radi nekog velikog stresa, što obično dovode u vezu s nastankom teže bolesti. Datum kojim život dijelim na prije i poslije bio bi dakle studeni 2018. (a svoj takozvani 2. rođendan imam u lipnju, jer sam u lipnju 2020. čula drage mi riječi: ‘uspostavljena je remisija bolesti’˝, započela je Tena kojoj je zloćudna bolest otkrivena u trenutku kada je saznala i da joj se ispunila dugoočekivana želja – trudnoća.

˝Malo sam brinula oko trudnoće jer su mi čak tri prethodne završile ranim spontanim pobačajem. Bile su to sve redom velike traume za mene. Zato sam mislila, hajde, samo da prođem onih rizičnih 12 tjedana i onda se mogu opustiti – i uživati. No, baš kako je tih 12 tjedana prošlo, taman kad je došao moj zamišljeni trenutak koji je značio da više ne moram brinuti, bilo je vrijeme za kontrolu kod onog liječnika – i on je opet vidio taj izdajnički čvor˝, pojasnila je novinarka kojoj je zbog zdravstvenog stanja prijetio i pobačaj.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Tena Snajder (@vegan_freestyler)

˝Najteže je bilo kad su mi spomenuli da ću možda morati na pobačaj˝

˝Jedne večeri nazvao me liječnik i rekao mi da je ipak riječ o limfomu i da je, čini se Hodgkin te da trebam dalje na pregled kod hematologa. U cijeloj priči ovo su bili vrlo teški trenuci za mene – no, ne i najteži. Najteže je bilo kad sam došla hematolozima i kad su mi spomenuli da ću možda morati na pobačaj. Tada sam bila trudna 16-18 tjedana. Izašla sam iz bolnice i plakala pred ulazom, nazvala sam svog ginekologa Jelekovića, a on me umirio i rekao da ćemo mi to već nekako zajedno sve izvući˝, ispričala je hrabra Tena koja je s liječenjem zloćudne bolesti, koja je tada već bila u stadiju 2, krenula nakon porođaja.

˝Oko mjesec dana nakon poroda krenula sam s kemoterapijama – četiri ciklusa. Zacrtala sam sebi da neću ni jedan dan provesti u bolnici i da, iako kemo ruši imunitet, neću pokupiti nikakvu infekciju, kao što to bude čest slučaj. Željela sam biti sa svojom djecom. I tako je i bilo˝, naglasila je RTL-ovka koja je kćerkicu Lotu rodila u 35. tjednu trudnoće, a prvi put u ruke primila 9. dan nakon porođaja.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli SuperCure (@supercure_protiv_limfoma)

˝Grupa je postala kao obitelj, međusobno se tješimo kad nas jedna od nas napusti˝

Unatoč teškim prognozama, Tena je završila s terapijom, a u ljeto prošle godine proglašena joj je remisija. Od onda se polako vraća u životu, a u svemu joj pomaže i grupa za podršku SuperCure. ˝Upoznala sam nekoliko cura koje su prolazile što i ja – a kako sam željela s njima ostati u kontaktu, ali nas sve i međusobno povezati, došla sam na ideju osnivanja grupe za podršku – SuperCure protiv leukemije i limfoma. Tada nas je bilo samo desetak, a danas više od 120. Grupa je postala kao obitelj, međusobno se podržavamo, družimo – i tješimo kad nas jedna od nas napusti˝, pojasnila je 38-godišnjakinja koja bi uskoro trebala izdati i slikovnicu namijenjenu djeci čije su mame oboljele od raka.

Komentari