Kad je pravo vrijeme da dijete počne skijati?

Foto: Promo

Skijanje je zabavan sport kojem se djeca iznova vesele. No, nisu sva djeca spremna zamijeniti svoje dječje čizme za snijeg – pancericama!

Snijeg je mnogim mališanima najdraži dio zime. Prve pahulje izazivaju istinsko oduševljenje, a zimski praznici nevjerojatnu uzbuđenost jer napokon mogu uživati u zimskim radostima. Svako dijete jedva čeka izraditi snjegovića, grudati se s bratom i sestrom ili sanjkati se s prijateljima.

Ako ste jedan od onih roditelja koji bi ove zime volio uživati u čarima planina sa svojim djetetom, onda je pravo vrijeme da vaš mališan nauči skijati.

Kada je najbolje vrijeme da dijete stane na skije?

Često čujemo da nikad nije kasno za nove vještine, odnosno kako je poželjno da dijete usvoji nove stvari dok je još malo. No, koja je to najniža dobna granica kada je u pitanju učenje baratanja skijama po snijegom prekrivenoj nizbrdici? Objektivno gledajući, teško je dati konkretan odgovor na pitanje „kada djeca trebaju početi skijati“ jer sve ovisi o motoričkom i kognitivnom razvoju pojedinog djeteta.

Naime, iskusniji skijaši roditelji će reći da je dob djeteta između tri i četiri godine idealna za učenje skijanja jer je dijete tada motorički razvijenije, spretnije i odvažnije te će se bez straha spustiti skijama niz padinu. Naravno, dijete može stati na skije i ranije ako je fizički sposobno i ako razumije kako kontrolirati pokrete nogu – u pancericama.

Međutim, većina će djece započeti sa skijanjem u dobi od pet do osam godina jer su tada definitivno spremna, znaju održati ravnotežu, snalaziti se u prostoru, svjesniji su okoline i odgovorniji su. Što god vi odlučili, svoje dijete nikada nemojte siliti na skijanje jer ono djeci treba biti zabavan sport kojem će se s užitkom vraćati svake zime.

Gdje i kako naučiti dijete skijati?

Svako ozbiljno skijalište ima stazu za skijanje za djecu. Nažalost, u Hrvatskoj ih se može nabrojati na prste jedne ruke, a to su Bijela livada na Sljemenu i Ski centar Platak iznad Rijeke, a mogu se naći i u Mrkoplju u Gorskom kotaru, na kupreškoj Čajuši, Petrovom Vrhu pokraj Daruvara, Rezovačkim Krčevinama nadomak Virovitice, Omanovcu na Psunju iznad Pakraca, Tomincu pokraj Slatine i mnogim drugim malim privatnim skijalištima na kojima ipak nema umjetnog zasnježivanja, već su otvoreni samo ako padne pravi snijeg.

Vješti roditelji skijaši će vjerojatno sami naučiti dijete skijati, dok s druge strane postoje vrtići i škole skijanja za djecu u kojima rade skijaški treneri posebno educirani za rad s djecom u predškolskoj i školskoj dobi. Bez obzira na godine vašeg djeteta, učitelji skijanja će kroz igru i zabavu primijeniti različite tehnike i metode učenja skijanja, a mališanima će vrijeme provedeno na snijegu u društvu vršnjaka ostati zauvijek u pamćenju.

Dijete treba skijašku kacigu, zimsku odjeću, skije i pancerice i spremno je za spust!
Foto: Promo

Skijanje za djecu – što od opreme kupiti, a što uzeti u najam?

Boravak na snijegu i trening na otvorenom zimi jačaju naš imunitet, ali samo ako smo za to pravilno odjeveni i opremljeni kako bi se zaštitili od hladnog zraka, vlažnog snijega, jakog sunca i eventualnih padova.

U najosnovniju opremu za najmlađe skijaše spadaju:

– mekane, kratke skije koje dosežu visinu djetetovih ramena ili brade, a nikako duže jer će zbog njih mali skijaš sporije napredovati i ubrzo izgubiti volju za školu skijanja.
– čvrste skijaške cipele ili pancerice koje odgovaraju djetetovim stopalima – pod time mislimo da su pravilne veličine, jer dijete u dva broja većim pancericama ima osjećaj kao da na nogama nosi dva utega koji mu otežavaju pokrete.
– vodootporne dječje skijaške hlače i ski jakne, odnosno skijaška odijela (skafanderi), su must-have na skijaškim stazama, a ispod kojih je uvijek dobro nositi majice od flisa i lagane tajice koje će omogućiti koži da diše.
– lagane i anatomski oblikovane kacige za skijanje za djecu su obavezni dio opreme na skijalištima diljem svijeta jer čuvaju malene glave od ozljeda pri padu, hladnoće, oštrog vjetra i neugodne vlage.

Dakako, na skijašku stazu se ne ide bez rukavica za skijanje, skijaških štapova i skijaških naočala, dok će dječje čizme za snijeg biti idealna zamjena za pancerice čim škola skijanja za djecu završi.

Skije i pancerice se često nađu na listi skijaške opreme koju je isplativije unajmiti jer ih djeca vrlo brzo prerastu, dok je dječje skijaške hlače i jakne te kacige za skijanje najbolje kupovati svake ili svake druge skijaške sezone.

Želite li ove zime uživati u obiteljskom skijanju, posjetite najbližu Hervisovu prodavaonicu ili online trgovinu u kojoj ćete pronaći sve što vam treba za novu skijašku sezonu – od glave do pete, pa čak i za vaše dijete!


Komentari