JON SNOW I KHALEESI DAENERYS PROŠETALI ZAGREBAČKOM ŠPICOM?!

Ilustracija

Likovi iz planetarno popularnog serijala Pjesma Leda i Vatre Georgea R. R. Martina
bili su danas glavne zvijezde zagrebačke špice. Zapovjednik Noćne straže Jon Snow, majka zmajeva Khaleesi Daenerys i White Walker prošetali su središtem grada, od knjižare Arkadija na Trgu bana Josipa Jelačića sve do Cvjetnog trga, i izazvali oduševljenje mnogobrojnih prolaznika koji su se željeli fotografirati s omiljenim likovima, a svi su imali samo jedno pitanje – kada će se pojaviti hrvatski prijevod Martinova novog romana Vatra i krv čija je radnja smještena 300 godina prije Igre prijestolja. More knjiga na Zrinjevcu potkraj lipnja bit će mjesto prvog predstavljanja tog romana koji je postao planetarni hit i prije nego što je objavljen.

No vratimo se našim junacima. Kako bi postali vjerne kopije najpoznatijih likova suvremene književnosti, svi su glumci nosili replike povijesnog oružja i kostima, a njihovi su oklopi izrađeni od čelika. Osim sjajnih kostima, profesionalna šminka i precizne, talentirane ruke nagrađivane vizažistice Nine Zaninović Kokotić
upotpunile su maske koje su vjerno dočarale poznate junake popularnih romana. Tako je, primjerice, šminkanje Whitea Walkera trajalo čak četiri sata.

Serijal od pet romana u sedam svezaka pod nazivom Pjesma Leda i Vatre nedavno je doživio novo izdanje. U novom ruhu dizajnera Vanje Perkovića i art-direktorice Ane Marije Žužul te pod uredničkom palicom Miroslave Vučić na policama knjižara osvanula su nova hrvatska izdanja Martinovih uspješnica Igra prijestolja, Sraz kraljeva, Oluja mačeva, Gozba vrana i Ples zmajeva koje tog autora predstavljaju kao suvremenog klasika koji je zauvijek promijenio fantasy književnost.

„Nitko ne piše fantasy kao Martin“, naglašava urednica Miroslava Vučić napominjući kako je zahvaljujući Martinovu pripovjedačkom daru i sposobnosti da od svakog čitatelja napravi ovisnika o priči Pjesmu Leda i Vatre pročitala vojska čitatelja diljem svijeta koji do pojave Georgea R. R. Martina nisu bili obožavatelji fantasy-žanra.

„Svi čitatelji koji drže do sebe i svoje kolekcije pročitanih knjiga moraju imati ovo izdanje, moraju čitati Martina ako se smatraju istinskim čitateljima i ljubiteljima književnosti“, naglašava urednica Miroslava Vučić dodajući da se raduje svakomu novom čitatelju kao što se raduje svojim prijateljima. Svi istinski obožavatelji fantasyja i Georga R. R. Martina s oduševljenjem su dočekali novo izdanje i raskošnu
opremu knjiga koja je oduševila i samog autora. Thanky you, Lumen, poručio je George R. R. Martin, globalno popularan autor, uredništvu Lumena.

„Volim taj Martinov uzbudljivi svijet u kojemu nitko nije siguran, a pravda nije zajamčena. Na nju valja čekati, spora je, ali dostižna, barem se nadam da jest“, zaključuje Deniver Vukelić, urednik u Školskoj knjizi i istinski Martinov obožavatelj.


Komentari