JESTE LI ZNALI? Evo zašto omiljeni crtani junaci nose bijele rukavice

Free great picture

Malo tko obraćao je pozornost na ovaj detalj.

Pitanje zašto slavni likovi crtanih filmova nose bijele rukavice pojavilo se prije 17 godina u crtiću “An Extremely Goofy Movie” iz 2000. godine kada je Bobby Zimmeruski, prijatelj glavnog lika Maxa Goofa, upitao “Što misliš, zašto mi uvijek nosimo rukavice?”.

Odgovor nismo dobili odmah, ali nekoliko goina kasnije  John Canemaker, povjesničar animacije i profesor na njujorškom sveučilištu, otkrio je da postoje tri glavna razloga za bijele rukavice.

1. Rukavice su štedjele vrijeme

Na samim počecima animirane umjetnosti, crtači su shvatili da je lakše nacrtati rukavice umjesto ruku koje su morale sadržavati sve detalje. Crtanje je tako pojednostavljeno i ubrzano.

2. Bijele rukavice lake su se vidjele od crnih ruku

U vrijeme crno-bijelih crtića crne ruke teško su se uočavale uz crna tijela likova. Upravo zbog toga su im crtači dodali bijele rukavice koje su dolazile do izražaja.

3. Walt Disney želio je da likovi budu više čovjekoliki

U knjizi “The Disney Version” iz 1968. godine, Walt Disney otkrio je i zašti Mickey Mouse, kao njegov prvi lik, nosi bijele rukavice. Naime, iako nam je svima jasno da se radi o mišu, on je imao puno ljudskih karakteristika koje su se htjele još naglasiti rukavicama umjesto crtanjem mišjih šapa.

Ipak pet prstiju animatorima se činilo previše na tako malenom liku pa su jednostavno jednog oduzeli. 

 


Komentari