JEDNA OD NAJGLASNIJIH OVIH DANA: Jelena Veljača javila se fotkom iz kreveta: ‘Sve sam stigla’

Prošlog tjedna Hrvatsku je šokirao slučaj dvopolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške koja je, nakon nekoliko dana hospitalizacije, preminula od posljedica premlaćivanja – vlastite majke (24). Slučaj je izazvao brojne reakcije, a svoje su stavove izrazili i brojni domaći celebovi. Jedna od najglasnijih od samog početka je i domaća glumica, redateljica i aktivistica Jelena Veljača.

Naime, u večernjim je satima gostovala u RTL Direktu, gdje je s voditeljem Zoranom Šprajcem razgovarala o aktualnoj temi – rupama u socijalnom sustavu kojeg mnogi krive za preranu i tragičnu smrt djevojčice.

Međutim, nakon svih obaveza, Jelena se navečer vratila kući gdje ju je dočekalo najljepše društvo, četverogodišnja kći Lena koju je dobila u braku s bivšim suprugom Draženom Čučekom.

Lijepim obiteljskim trenucima s kćeri, Jelena se pohvalila na Instagramu. “Sve sam stigla. RTL Direkt odrađen, Ježurka pročitan (do pola jer) umorna curka koja je gledala mamu na telki uspavana. Novi #svakodijetetrebaobitelj plišanac inauguriran u najdražeg”, poručila je Jelena fotografijom iz kreveta, u kojem do nje spava njezina mezimica Lena.

Screenshot

Podsjetimo, gostujući u RTL Direktu, Veljača je jučer, zajedno s Martom Divjak iz inicijative #spasime, progovorila o aktualnoj temi te pritom – uputila svoju kritiku sustavu.

“Djeca čekaju i žude za obitelji. Nadam se da će dobiti osam od tih devet točaka. Jer kad se riješe problemi seksualnog nasilja i obiteljskog nasilja, smatram da će se pozabaviti i ovim problemima”, rekla je, između ostaloga, Zoranu Šprajcu.

Nekoliko sati prije toga, Veljača je odradila sastanak s predstavnicima inicijative #spasime, nakon čega je javno poručila kako joj se čini da je u javnom prostoru nastala “atmosfera linča prema socijalnim radnicima, a to je sasvim drugačije od istine”.

“Ako sam nekom svojom ostrašćenom izjavom izazvala i mikro dio te atmosfere, želim se ispričati, jer to nije dio ni uvjerenja ove inicijative niti mojih osobnih”, izjavila je jučer Jelena.

Navedeno je i kako je dogovoreno osnivanje posebnog očevidnika za slučajeve zlostavljanja u obitelji, koji će biti dostupan nadležnim službama. Nadalje, u svim postupanjima interes djeteta mora biti iznad interesa roditelja.

Dogovoreno je da Ministarstvo naloži centrima za socijalnu skrb reviziju postupaka u kojima je dijete izuzeto iz obitelji, ne bi li se vidjelo je li napravljeno sve što je trebalo, kako bi se spriječilo ponavljanje tragedija poput one iz Nove Gradiške.

Koji sat ranije Aladrović je za stol sjeo s predstavnicima inicijative “Moramo vam nešto reći”, Martom Divjak i Antonijom Skender.

Divjak je objasnila kako je inicijativa pokrenuta prije godinu i pol dana, kako bi se senzibilizirala javnost o problemu posvojenja i udomljavanja djece.

Jelena Veljača/Instagram

“Mi smo na sastanku s ministrom Aladrovićem i premijerom postavili devet točaka. Aladrović i Plenković su se dogovorili da će se ministar izjasniti po tih devet točaka u roku tri tjedna i očekujemo da će se ministar o tome očitovati”, rekla je Divjak. Jedan od glavnih problema u sustavu, navela je, je proces udomljavanja.

“Gdje je problem u sustavu? A gdje nije? Treba ubrzati proces udomljavanja. U mom slučaju proces je trajao tri godine. Treba se ustrojiti obiteljski sud koji bi se bavio samo pitanjima djece, treba poticati udomiteljstvo. Domovi su puni, ima puno djece u domovima, nema ih se gdje smjestiti”, istaknula je Divjak.

 

 

 

Komentari