Je li moguće i nakon karantene ostati u braku? Psihologinje objasnile pozadinu odnosa

Foto; Damjan Tadic / CROPIX

 ”Ovo je ‘točka na i’ brojnim situacijama od ranije, znak da je vrijeme za podrobnije preispitati odnos s partnerom. Jedni će prepoznati da ima još puno toga dobroga na čemu se odnos može graditi i biti će podrška jedni drugima, no drugi, čiji su odnosi od prije narušeni, doživjet će da im se potpuno uruše”, objašnjava psihologinja Blaženka Klarić iz splitskog Psihološkog savjetovališta za mlade, brak i obitelj Obiteljskog centra pri Centru za socijalnu skrb za Slobodnu Dalmaciju. 

Točka na i, upravo tako se mnogi čini brak u vrijeme korone. Posljednji udarac krhkom braku mogao bi zadati zadatak karantene. Ne izaći nigdje danima, a izgledno je i tjednima tjera strah u kosti, a kada se tome dodaju i unaprijed razoreni temelji braka, kombinacija bi mogla biti kobna.

”Reakcija na iskustvo poput ovoga u različitih se pojedinaca ispoljava na različite načine. Kod jednih je zaštitni mehanizam bježi, kod drugih bori se, kod trećih zaledi se. Moramo biti svjesni da su sve te tri reakcije normalne i prirodne te imati razumijevanja kad je partnerov odgovor na stresnu situaciju različit od našeg” nastavila je Klarić koja je tako ukazala na visinu stresa koju ova situacija donosi sa sobom.

Krizne situacije prirodno dovode do toga se u partneru želi pronaći utjeha, a ukoliko jedna osoba izbjegava kontakt i povlači se u sebe drugi pojedinac bi se mogao osjećati izdano. Velika greška bila bi tada inzistirati na tome da joj se pruži ta utjeha, nastavlja Klarić te dodaje kako se to može očekivate samo od istomišljenika bilo da se radi o prijateljima ili članovima obitelji. Onaj koji se povlači u sebe mora znati da ga njegova voljena osoba prihvaća onakvog kakav je nevezano za reakciju koju je pokazao u kriznim vremenima.

Ono što psihologinja tada predlaže je ljekoviti razgovor, onaj koji jednako zastupa obje strane. Osim govora, neopisivo je važno aktivno slušati, tvrdi stručnjakinja.

”Premda su im misli obuzete brigom zbog pandemije i onoga što budućnosat nosi, parovi sad trebaju brinuti i o svom odnosu, jer ovo će potrajati. Trebamo se držati onoga što se već pokazalo dobrim i to koristiti ili pak pronaći i u svakodnevnicu u izolaciji uvrstiti neke nove momente. To može biti zajednička kava bez ometanja, čaša vina nakon što djeca legnu, društvena igra, nešto čega se držimo i što se ponavlja. Kad se takvi mali rituali ponavljaju, daju nam osjećaj strukture, sigurnosti i zajedništva”, nastavila je Klarić koja je objasnila važnost malih rituala za parove.

Na važnost skladnog odnosa ukazala je Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica. Ona tvrdi kako će pravi problemi nastati tek nakon nekoliko tjedana izolacije. Taj problem već su zabilježile Francuska i Italija kojima je zatvorenost u svoja četiri zida rezultirala naglim porastom obiteljskog nasilja.

”Međutim, kriza će neke parove zbližiti, jer će naći podršku jedno u drugome. Drugi, pak, neće imati tu sreću u nesreći, a mislim prvenstveno na one koji su do sada imali praksu bježati od problema u vezi u posao, brigu o djeci i bavljenje svakodnevnim zadaćama pa su sada,  zbog ovakvih okolnosti, ostali bez te mogućnosti”, komentirala je Puljiz Vidović.

 

 

 


Komentari