‘JA SAM NAJVIŠE ZLOSTAVLJANA HRVATICA’ Nikolina Pišek otvorila dušu i progovorila o nasilju koje je proživjela

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Video “Hejt, SLOVEni, još ste živi?” koji je sastavni dio Kampanje protiv govora mržnje magazina Buka dignuo je prašinu proteklog vikenda. Naime, spot koji je napisao i režirao zagrebački režiser i pisac Predrag Ličina pregledan je više od 600 tisuća puta, a glavne likove igraju Severina, Hristina Popović i Goran Bogdan.

Ubrzo nakon objave videa progovorila je i voditeljica Nikolina Pišek, koja je otkrila kako je govor mržnje nije zaobišao.

“Puno puta sam se našla na meti, ali od strane Hrvata, odnosno svojih sunarodnjaka. Naravno, nisu propitivali moju nacionalnu pripadnost, već onu koju su mi pripisali brakom. ‘Vrati se tamo odakle si došla, ku*vo četnička, četnikušo!’, bili su samo neki od komentara, a sve su to epiteti kojima me ‘počaste’ moji vlastiti sunarodnjaci. Uz to, počev od 2008. godine, kada sam počela raditi na projektu ‘Operacija Trijumf’, pa sve do danas, sa sigurnošću mogu reći da sam najviše zlostavljana Hrvatica”, rekla je Pišek za Objektiv.

“Ali samo da napomenem, ovo se ne odnosi na sve Hrvate, već samo na vrlo specifičan, zatvoren i indoktriniran dio, kazala je Nikolina i dodala da se dugo pitala što nije u redu s njom, a onda je shvatila da je problem u njima”, ističe pa dodaje kako je nasilje još izraženije na društvenim mrežama.

“U virtualnom svijetu su sijači mržnje gotovo bez iznimke zaštićeni anonimnošću i avatarima na kojima se mogu pohvaliti nacionalnim ili vjerskim simbolima. Nikad ne uklanjam takve komentare, osim ako se govor mržnje ne uputi nekome osim meni, jer smatram da im ja ne mogu adekvatnije odgovoriti, tj. da njihov digitalni otisak najbolje govori o njima samima.

Iskreno, ne želim im brisati bljuvotinu, jer bi trebale ostati kao primjer svemirske i nadrealne gluposti. Bilo je vrijeme da se pojavi ovakva kampanja! Sve pohvale za ovaj pothvat!”, zaključuje.


Komentari