Iza Ivane Brkljačić su strahote rata, rekordi i svjetska slava, a uz nju dvije važne osobe: ‘Zahvalna sam Bogu’

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ivana Brkljačić hrvatska je atletičarka te prvakinja i rekorderka u bacanju kladiva koja danas proslavlja 39. rođendan. I premda iza sebe ima impresivnu sportsku karijeru te je ujedno i prva hrvatska atletičarka koja je kladivom prebacila 75 metara, danas je u medijima gotovo i ne viđamo. Ali, krenimo od početka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivana Brkljačić (@ivanabrkljacic)

Ivana se rodila u Njemačkoj, ali je s tri mjeseca došla s roditeljima u Liku, u Trnovac.

˝Moje djetinjstvo, onaj dio kojeg se sjećam, obilježio je rat. S obzirom na to da do Trnovca nisu imali topnički domet, djeca i žene iz grada su se preselili u Trnovac. Ali zato su nam često bili avioni iznad glava. Rat je obilježio svaku generaciju na svoj način, mi djeca možda nismo znali što se točno događa, ali postojao je strah da se očevi koji odlaze možda neće vratiti, gledali smo tužne i zabrinute roditelje. U ratu je škola bila u kući moje bake i djeda zato što je vojska bila u školi, kao i u kući mojih roditelja koji su imali restoran. Tata je dao vojsci kuću na raspolaganje. Odrasla sam uz vojnike. Otud moje veliko poštovanje prema braniteljima, došli su braniti nas u Liku iz cijele Hrvatske˝, ispričala je svojedobno za Večernji list.

Kada joj je bilo deset godina, s roditeljima se preselila u Zagreb, a ondje je ujedno i otkrila ljubav prema sportu i atletici. ˝Sport mi je omogućio da u tom razdoblju života pronađem sebe, imala sam jasan cilj i obveze˝, rekla je za Večernji.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivana Brkljačić (@ivanabrkljacic)

A veliku podršku na sportskom putu dali su joj upravo roditelji kojima svako toliko posveti neku objavu na društvenim mrežama, baš kao što je to bilo u srpnju 2020. povodom njihove 43. godišnjice braka. ˝Moja mama u mojim godinama već je bila 19 u braku. Vikend smo proveli na prekrasnim Plitvicama. Zahvalna sam Bogu na svojim roditeljima, budite i vi na svojima˝, napisala je tada Ivana kojoj je, barem ako je suditi prema profilu na Instagramu, vjera jedna od najvažnijih stvari u životu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivana Brkljačić (@ivanabrkljacic)

Posljednjih godina u javnosti je bila prvenstveno zbog svog rada na prestižnom atletskom mitingu, gdje je 12 godina bila na mjestu izvršne direktorice Hanžekovićeva memorijala, najstarijeg sportskog natjecanja u Hrvatskoj. No, svemu u jednom trenutku dođe kraj pa je tako u travnju prošle godine obznanila kako odlazi s čela Hanžekovićeva memorijala.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivana Brkljačić (@ivanabrkljacic)

˝Dvanaest godina značajan je i dug period u karijeri jednog sportaša, ali i u svakodnevici nekoga tko 365 dana godišnje ustaje i liježe s odgovornošću čelne osobe nekog velikog i svjetski značajnog projekta. U oba slučaja neminovno dočekate i onaj dan za koji znate da je zadnji. Ja sam dočekala taj dan na mjestu direktorice Hanžekovićevog memorijala, jednog od najjačih i najcjenjenijih svjetskih atletskih mitinga, i vrijeme je da se nakon 15 godina aktivnog bavljenja atletikom i 12 godina na čelu zagrebačkog atletskog mitinga u svojem profesionalnom životu posvetim nekim drugim sportskim projektima i poslovnim izazovima˝, napisala je tada Ivana na svom Instagram profilu.

Ova vrhunska sportašica dodala je: ˝Kako sam i rekla, u atletici su brojke vrlo važne, a one su se simbolično poklopile i u mojim odlascima. S mjesta direktorice Hanžekovićevog memorijala odlazim na njegovu 70. godišnjicu, a i svoju sam sportsku karijeru zaključila u znaku te brojke. Naime, u svojem posljednjem nastupu, na Svjetskom atletskom finalu u Stuttgartu 2008. godine bacila sam kladivo točno 70,00 metara. Doviđenja i ostanite i dalje uz Hanžek˝.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivana Brkljačić (@ivanabrkljacic)

I premda je za vrijeme rada na Hanžeku uskoro surađivala i s, između ostalih, pokojnim gradonačelnikom Zagreba, Milanom Bandićem s kojim je često bila u javnosti i držala govore, svoj ljubavni život vješto je skrivala cijelo vrijeme. Tako je poznato samo kako ​se trebala vjenčati 23. rujna 2006. godine, no vjenčanje je u zadnji trenutak otkazano.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

˝Franko i ja bili smo u vezi dvije godine, a od toga smo zajedno živjeli godinu i pol, otkad se on doselio k meni iz Pule. On me zaprosio, ja sam pristala i sve se dogodilo jako brzo. Vjenčanje smo zakazali za 23. rujna, ali sam praktički u zadnji trenutak shvatila da nismo jedno za drugo. Drukčiji smo ljudi, drukčije smo odgojeni i imamo različite životne ciljeve i poglede na život, zbog čega smo odlučili otkazati vjenčanje˝, ispričala je svojedobno za Jutarnji list.

​Danas, barem ako je suditi prema objavama na njezinom Instagram profilu, bivša bacačica kladiva uživa u životu i druženju s obitelji, a često provodi vrijeme i s Blankom Vlašić.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ivana Brkljačić (@ivanabrkljacic)


Komentari