Istina o tanga gaćicama: Na početku nisu bile rađene za žene! Znate li tko ih je prvi nosio?

Pixabay

Španjolci ih nazivaju “colales”, Amerikanci “G-string”, Australci “banger”, Turci “ipli külot”, Kinezi “dingziku”, Bugari “prashka” (“praćka”), a u brazilskom slengu poznate su kao “fio dental” (“zubni konac”).

Riječ je o tangama, minijaturnim gaćicama koje s povezujemo s više ili manje savršenim ženskim pozadinama. Zanimljivo, donje rublje koje ubrzava puls današnjih muškaraca prvi su nosili upravo pripadnici jačeg spola!

Najstarije u potpunosti sačuvane gaćice ovog tipa čuvaju se u Britanskome muzeju. Izrađene od papirusa prije tri i pol tisuće godina, potječu iz drevnog Egipta, a o njihovoj popularnosti među tamošnjom elitom svjedoči podatak da je u grobnici faraona Tutankhamona pronađeno više od stotinu komada, piše portal Povijest.hr.

Nosile su se, međutim, i u puno daljoj prošlosti: kožne gaćice koje veći dio stražnjice ostavljaju vidljivim prije sedamdeset pet tisuća godina su na sebe navlačili pripadnici ratničkih plemena subsaharske Afrike, kako bi zaštitili genitalije za vrijeme borbe.

Kao takve, predstavljaju najstariju odjeću poznatu čovjeku. Pripadnici indijanskog plemena Tupí ovaj su komad odjeće nazivali “pregačom za štap”, a kod njih je predstavljao dress-code pri odlasku u lov.

Najveću popularnost ipak su stekle u drevnom Japanu: “fundoši”, kako ondje nazivaju ovu krpicu, tisućama je godina štitio stražnjice hrabrih muževa, a zadnjih pet stoljeća u “Zemlji izlazećeg sunca” se, svake treće subote u veljači, održava “Hadaka Matsuri” (“Goli festival”), ceremonija u kojoj hrpa muškaraca jurca ulicama noseći samo “tange” i širok osmijeh, pokazujući promatračima svoju muževnost i zrelost.

Povjesničari mode tvrde da su tange namijenjene damama javnosti prvi put prikazane na Svjetskom sajmu u New Yorku 1939. godine. Vjerovali ili ne, njihov idejni tvorac bio je – tadašnji gradonačelnik Fiorello LaGuardia!

Šokiran spoznajom da su plesačice nastupile na sajmu u kratkim suknjicama, ispod kojih nisu nosile donje rublje – i to plešući kankan – LaGuardia je naredio da ubuduće nose malene gaćice, kako bi prikrile golotinju.

Godine 1946. Jacques Heim i Louis Réard na modnoj su pisti predstavili bikini, čiji je donji dio više otkrivao nego skrivao, a moderne tange je, sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, dizajnirao Rudi Gernreich – bio je to njegov odgovor na zabranu nudizma na plažama Los Angelesa.

Prije nego što su ušle u mainstream modu, tange su bile povezivane u prvom redu s brazilskim plesačicama sambe, a pjevačice Madonna i Cher prve su ih nosile na pozornici, šokiravši svjetsku javnost.


Komentari