Imaju zbijla dobar razlog: Bake i djedovi žele da ih se oslobodi obaveze uzdržavanja unuka

Umirovljenici ističu da je Hrvatska među rijetkim državama u kojima je stopa rizika siromaštva osoba starijih od 65 godina puno viša od stope rizika siromaštva djece
Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo uputile su inicijativu Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvu pravosuđa te Hrvatskom saboru jer žele izmjene Obiteljskog zakona i Zakona o privremenom uzdržavanju. Ono što žele jest da se ukine obaveza uzdržavanja unuka koju trebaju ispuniti baka i djed kada o unucima roditelji ne mogu financijski brinuti, javlja Glas Slavonije.

Članak 281 Obiteljskog zakona jest ono što inicijativa ističe da treba promijeniti pa smatraju da bi u tom članku trebala ostati samo stavka da je uzdržavanje dužnost i pravo roditelja i djece, bračnih i izvanbračnih drugova te pastorka i maćehe i očuha. Mišljenja su kako bi taj zakon trebao imati odredbu koja kaže da osoba koja nije dužna uzdržavati, a snosila je troškove uzdržavanja neke osobe, može tužbom tražiti naknadu troškova. Kada je riječ o izmjenama Zakona o privremenom uzdržavanju, smatraju da bi se kao obveznik uzdržavanja konkretno odredio samo roditelj koji ne stanuje s djetetom. S tim zahtjevom je predviđeno i osnivanje alimentacijskog fonda, a država bi iz njega pokrivala neisplaćene alimentacije i usmjeravala ih uzdržavateljima djeteta i zatim ih potraživala od roditelja koji su zanemarili svoje obaveze.

‘Umirovljenici žive na rubu siromaštva’

Iz inicijative naglašavaju da u Hrvatskoj čak 631.000 umirovljenika ima mirovine koje ih dovode na rub siromaštva, a taj iznos je tek 2.485 kuna. Inače, Lijepa naša nalazi se na dnu ljestvice kada je u pitanju siromaštvo starijih, piše Glas Slavonije. Umirovljenici ističu da je Hrvatska među rijetkim državama u kojima je stopa rizika siromaštva osoba starijih od 65 godina puno viša od stope rizika siromaštva djece.

“Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske i Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo često se obraćaju umirovljenici i druge starije osobe, odnosno bake i djedovi, žaleći se na institut uzdržavanja unučadi koji je uveden Obiteljskim zakonom 2014. Odredbe zakona, točnije članak 288. stavak 2., propisuje mogućnost da bake i djedovi po roditelju koji ne plaća uzdržavanje, a dužan ga je plaćati, budu sudski prisiljeni plaćati uzdržavanje unucima kao supsidijarni obveznici. S obzirom na učestalost zahtjeva baka i djedova za pružanje pravne pomoći u pogledu sporova radi prisilnog ostvarenja prava na uzdržavanje usmjerenog protiv njih, svjedoci smo čestog i krutog korištenja instituta uzdržavanja na teret bake i djeda”, napisali su u inicijativi.

Uz sve nabrojeno, pokretači inicijative smatraju da su odredbe Obiteljskog zakona ugrožavaju djedove i bake zapravo suprotne Ustavu te smatraju da država na njih prebacuje odgovornost unatoč činjenici da ima brojna sredstva za naplatu uzdržavanja.

U drugim zemljama EU država privremeno i zamjenski uzdržava dijete

U svim članicama EU-a oba roditelja imaju zakonsku obvezu financijski podupirati svoje dijete. Ako se majka i otac djeteta raziđu, a zakonske odredbe o zaštiti interesa djeteta ne donesu zadovoljavajući ishod, u većini zemalja država jamči privremeno i zamjensko uzdržavanje djeteta. To vrijedi za Austriju, Estoniju, Mađarsku, Njemačku, Švedsku i Italiju. Lokalne vlasti uzdržavaju djecu u Češkoj, Danskoj i Finskoj, dok se u Latviji, Litvi, Poljskoj, Luksemburgu i Portugalu djeca uzdržavaju uz pomoć posebnih fondova. Posebnom upravnom agencijom uzdržavaju se djeca u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji.

Zakonodavstva članica EU-a definira i oblikuje pravila o uzdržavanju djeteta pa zato posebno treba istaknuti države koje jamče socijalnu politiku u vezi s ostvarenjem prava zaštite najugroženijih i djece i to preko odgovarajućih fondova. Primjerice, u Švedskoj kada roditelj koji nije skrbnik, ne može platiti uzdržavanje djeteta, tada uskače država i jamči plaćanje uzdržavanja djeteta te potražuje povrat od zakonski obveznih uzdržavatelja. Ako roditelj koji ne živi s djetetom ne plati uzdržavanje djeteta, onda je država ta koja jamči izravno uzdržavanje i to u Estoniji, Austriji, Mađarskoj, Njemačkoj, Švedskoj i Italiji, piše Glas Slavonije.

Komentari