Ilija Zdravko Jakobović predstavio Mati, svoj prvi klasični pjenušac

Foto: Klub Plave Kamenice

Jakobovićeva Mati ne zove se po njegovoj majci. Mati se zove po njegovoj pokojnoj supruzi, o kojoj ovaj garažni vinar i danas govori drhtavim glasom, i s kojom je u braku proveo točno 44 godine.

Mati, s oznakom berbe 2014. neobično je ozbiljan pjenušac. Prvo, Mati ima čvrstu, beskompromisnu kičmu pravih pjenušavih vina. Drugo, Mati ima iznimno čist okus, bez ikakvih pogrešnih elemenata. Treće, Mati može odležavati još barem pet do šest godina, piše Kult Plave Kamenice.

Mati je proizvedena od po 25 posto merlota i shiraza iz Jakobovićevih vinograda kraj Brodskog Stupnika, i 50 posto chardonnaya iz erdutskih vinograda Jasne Antunović. Vino je provelo više od tri godine na kvascima, dosage iznosi pet grama. ukupne kiseline 6,8 grama, dok je PH 3,1. Napunjeno je 4200 buteljki, a Mati će na polici koštati minimalno 150 kuna ( nabavna cijena je 111 kuna plus PDV).

U hladnu srijedu navečer terasa zagrebačkog Cheese Bara bila je jako puna, (pomogle su grijalice i podno grijanje na terasi Cheese Bara) a uz Jakobovu Mati služile su se stonske kamenice, vrlo fini  mali sendviči s dimljenom pastrvom, ikrom od pastrve i suhe smokve.

Ilija Zdravko Jakobović pjenušcem Mati dokazao je da i s pjenušavim vinima misli jednako ozbiljno kao i s crnim vinima, koja već dulje vrijeme pod brandom Jakob zauzimaju mjesta na vinskim kartama brojnih uspješnih i uglednih hrvatskih restorana.

Foto: Klub Plave Kamenice

Komentari