Idete na godišnji? Evo na što pripaziti i što učiniti u slučaju prometne nesreće, krađe ili drugih neugodnosti

Pixabay

Tijekom turističke sezone, strani i domaći turisti mogu se, osim s čarima dugo željenog ljetnog odmora, susresti i s neplaniranim i neugodnim iznenađenjima kao što su krađe novčanika, osobnih dokumenata, krađe bicikla ili drugim kaznenim djelima, a čemu uvelike pogoduje nepažnja i nesmotrenost vlasnika koji stvari ostavljaju bez nadzora ili pak stvari ostavljaju u nezaključanim vozilima ili smještajnim objektima.

Kako bi i vaš odmor prošao ugodno i sigurno iz Policijske uprave zagrebačke upozoravaju na samozaštitno ponašanje i za vrijeme trajanja godišnjih odmora te podsjećaju na savjete kojima ćete mogućnost da postanete žrtva kaznenog djela svesti na minimum.

Savjetuju što trebate učiniti u slučaju da sudjelujete u prometnoj nesreći.

Ako se dogodi prometna nesreća, u najkraćem roku obavijestite policiju na telefonske brojeve 192 ili 112. Ako u nesreći ima ozlijeđenih osoba, osim policije obavijestite hitnu medicinsku pomoć na telefonski broj 194 ili 112, a u slučaju požara vatrogasce na telefonski broj 193 ili 112.

Ako je u prometnoj nesreći nastala samo materijalna šteta uklonite vozila s ceste kako biste omogućili nesmetano odvijanje prometa. Za tehničku pomoć na cesti nazovite na broj 1987. U slučaju bilo kakve nužde nazovite telefonski broj 112, savjetuju iz policije.


Spriječite krađe bicikla i mopeda tako da uvijek držite zaključan za čvrsti predmet ili pod nadzorom.

Na mopedu, skuteru i motociklu zaključajte bravu na upravljaču. Ne ostavljajte tijekom noći bez nadzora svoj moped ili bicikl, a tijekom dana ih češće provjeravajte. Fotografirajte ili zapišite tvornički broj bicikla ili motora, a ukoliko na okviru bicikla ili motora nema brojeva, ugravirajte prepoznatljiv broj ili znak.

U slučaju da izgubite osobne dokumente, događaj treba prijaviti najbližoj policijskoj postaji, a nakon povratka u mjesto prebivališta s potvrdom pokrenuti postupak za izdavanje novog dokumenta.

Sve vrijedne stvari pohranite u sefove u smještajnom objektu. Ako nema sefa tada ih ne ostavljajte na vidljivu mjestu i ne držite ih zajedno na jednom mjestu. Posebno odvojite odvojite novac od dokumenata. Prije izlaska iz sobe provjerite jeste li dobro zatvorili prozor i zaključali vrata i prozore

Mislite unaprijed – uživajte u izlasku bez briga. Ne nosite sa sobom veliku svotu novca te dokumente i novac ne nosite u istom džepu. U noćnim klubovima obratite pozornost na cjenik i visinu cijena te odmah platite naručeno. Novac mijenjate u bankama, poštama ili drugim novčarskim ustanovama. Novčanik držite u prednjim džepovima ili u torbici s prednje strane. Usluge plaćajte novčanicama u manjim apoenima kojima ste se opskrbili prije izlaska.

Komentari

loading...