I OVOG USRKSA BEZ VJERNIKA U dokumentarcu o zagrebačkoj katedrali imat ćete prilike vidjeti kako napreduje obnova

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

U nedjelju, 17. travnja, u 20.10 sati na Prvom programu HRT-a emitirat će se drugi nastavak dokumentarne serije Hrvatske katedrale naziva Zagrebačka katedrala.

Najveće sakralno zdanje u Hrvatskoj doista ima dugu i uzbudljivu povijest, sve od osnutka biskupije 1094. i gradnje prve crkve koju ruše Tatari. Tijekom sljedećih stoljeća – slobodno se može reći do naših dana – na istom se mjestu na pitomom kaptolskom brežuljku može pratiti kako je katedrala, vidljiva s mnogo mjesta u gradu, rasla, kako se uređivala, ali i stradavala od požara, potresa.

No svi su ti dramatični događaji bili svojevrsni pokretači za nove početke, sve sa željom da katedrala i dalje živi i bude svima na ponos. I u potresu koji je 2020. pogodio Zagreb katedrala je podijelila sudbinu grada. Oštećena je i zatvorena za vjernike, pa će za mnoge upravo kadrovi koje smo snimili biti prilika vidjeti kako danas izgleda, u očekivanju obnove.

Scenaristica dokumentarne serije je Edda Dubravec. Redatelj je Luka Marotti, direktor fotografije Želimir Guberović, producent Frano Boban, a skladatelj Emilio Kutleša. Urednica je Tatjana Kanceljak.


Komentari