HRVATICA KOJA JE ISPISALA POVIJEST: Janica Kostelić danas slavi rođendan, prisjetili smo se njezinih sportskih postignuća

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Janica Kostelić, naša skijaška heroina, danas, 05. siječnja, slavi 39. rođendan. S tri godine starosti, Janica je stala prvi put na skije, a sve ostalo je povijest.

Osvojila je Svjetski kup 2001., 2003. i 2006. godine. Dana 15. siječnja 2006. Kostelić je postala tek treća skijašica u povijesti Svjetskog skijaškog kupa (nakon Šveđanke Pernille Wiberg i Austrijanke Petre Kronberger) koja je pobjeđivala u utrkama u Svjetskom kupu u svih pet skijaških disciplina.

Dana 5. veljače 2006. Janica je postala druga skijašica (nakon Petre Kronberger) koja je pobijedila u svih pet disciplina u jednoj sezoni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Love Croatia (@volimhrvatsku)

U osam godina karijere postigla je nešto čime se rijetko tko može pohvaliti – šest olimpijskih medalja, tri velika kristalna globusa, tri mala slalomska globusa, četiri mala globusa u kombinaciji, pet zlata sa Svjetskih prvenstava.

Dana, 6. listopada 2006. godine, Janica je objavila, da neće skijati u sezoni 2006./2007. Nije to nazvala konačnim oproštajem, nego samo jednom stankom, zbog zdravstvenih problema s koljenom i leđima. Isto tako, rekla je, da jednostavno želi činiti stvari koje do sada nije bila u mogućnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Love Croatia (@volimhrvatsku)

Janica je na konferenciji za novinare u Tomislavovu domu na Sljemenu 19. travnja 2007. objavila da se definitivno povlači iz skijanja, a kao glavni razlog navela je brojne probleme s ozljedama koje je imala tijekom skijaške karijere.

U trinaestoj Vladi Republike Hrvatske obnašala je dužnost pomoćnice ministra Predraga Šustara u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i športa.

Nakon što je odobrenjem Andreja Plenkovića, predsjednika četrnaeste Vlade Republike Hrvatske, osnovan Središnji državni ured za šport, Kostelić je 10. studenog 2016. imenovana prvom državnom tajnicom odbora za šport, napustivši doministarsko mjesto.

Postala je majka 01. siječnja 2019. godine, kad je rodila sina Oskara.


Komentari