HRT-ovka o borbi s ‘tihim ubojicom’: ‘Molim Boga da srce i bubrezi nisu oštećeni, da dočekam diplomu svoje kćeri’

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Posljednjih godina sve veći broj ljudi muku muči s povišenim krvnim tlakom ili hipertenzijom. Riječ je o ‘tihoj’, ali i opasnoj bolesti, u što se nedavno na vlastitoj koži uvjerila HRT-ova voditeljica i urednica Maja Njirjak.

Ova je Zagrepčanka zbog problema povezanih s povišenim tlakom prošlog petka  završila na hitnom prijemu bolnice Sveti Duh. Danima se osjećala loše, a kad je kod kuće izmjerila tlak i vidjela koliko je visok, zabrinula se i odmah nazvala Hitnu gdje su joj preporučili da još iste večeri dođe na pregled.

Inače, upravo se u ponedjeljak obilježava Svjetski dan hipertenzije, a tim je povodom HRT-ovka za Gloriju progovorila o svome problemu.

Nadam se da će se broj lijekova smanjivati’

“Osjećam se puno bolje otkako koristim lijekove. Najprije sam uzimala one za srce, koje mi je dr. Glavašević s KBC-a Rebro nedavno ukinula, a sada za tlak. Sad sam kao moja baka Kaja koja je također imala visoki tlak, a i mama Snježana ima lepezu tableta – za tlak, za štitnjaču, za masnoću u krvi, astmu… Dakle, genetski sam iz obitelji koja je imala problema s tlakom i cirkulacijom. Mama ima aneurizme na mozgu, a njezina sestra Valerija je preminula u 21. godini od izljeva krvi u mozak, u snu. Tata je, pak, imao infarkt pluća. Nisam mislila da ću to ikada reći, jer lijekove sam izbjegavala čak i kad me jako boljelo, no sada se bojim i pomisliti kako bih završila bez terapije. Dosad sam, naime, vjerovala da se tijelo zbog česte konzumacije privikne na lijekove pa se doze povećavaju. I porođaj sam prošla bez njih. Kad mi se utvrdi konačna dijagnoza, iako se uzrok problema s tlakom često i ne pronađe, nadam se da će se broj lijekova smanjivati, a ne povećavati”, rekla je i dodala kako joj je sad tlak bolji, ali još uvijek nije idealan.

“Čuda se događaju, no ne očekujem ih preko noći. Nadam se da okidač nije neka kronična bolest jer na sve drugo mogu sama utjecati. Roditelji su mi donijeli zglobni tlakomjer da mogu pratiti kretanje tlaka i ne žele ga natrag. Kažu da je za starije ljude i kronične bolesnike bolji onaj što se stavi na nadlakticu pa ću im ga darovati za preuranjeni Božić”, rekla je voditeljica i urednica koja prije, kaže, nije imala roblema s tlakom.

‘Kad se uzrujam, upalim svijeće od cimeta i jabuke’

Sada je i na posebnom režimu prehrane.  “Ne smijem jesti slano, a čokoladu i slatkiše ni prije nisam konzumirala u većoj mjeri. Jedini šećer koji svjesno uzimam je onaj u kavi. Pila sam puno kave pa i to sada moram smanjiti. O pušenju da ne govorim… To su sve navike koje kumuju povećanju tlaka, a koji se kumulativno zbraja mjesecima i godinama. Čitala sam da mirisanje cimeta – i dakako konzumiranje – snižava tlak. Bila istina ili ne, kad se uzrujam upalim svijeće od cimeta i jabuke, koje su mi ostale od Božića. Ili cimet smućkam s limunadom i đumbirom”, otkriva.

Uzrok njezinih problema, uz genetiku, kaže, mogla bi biti i korona. “Imam dojam da je možda i korona koju mislim da sam imala još 2019., kada se o njoj u javnosti nije ni znalo. Kćer Tia i ja smo od kraja studenog imale sve simptome koji se navode u pandemiji, a tijekom ljeta mi je jako počela opadati kosa. Kao mogući postcovid simptom mogao bi biti, eto, i taj nesretni tlak”, kaže.

Osim navika, otkriva, promijenila je i način razmišljanja. “Gledajući unatrag, moj tlak luduje mjesecima, ako ne i godinama. I molim Boga da bubrezi i srce nisu oštećeni. Da dočekam diplomu svoje kćeri Tije… Moji su simptomi rasli iz dana u dan, a ja sam im se prilagođavala umjesto da sam ih detektirala… Taj osjećaj da si kao tempirana bomba, da imaš temperaturu, osjećaj nelagode u prsima, trnjenje ruku, nogu, sve sam ja to govorila i doktorici, ali sam zbog mog načina života, koji je nekad uistinu 200 na sat, smatrala da je to normalno. Treba dobro osluškivati svoje tijelo, a onda vrlo jasno dati do znanja doktorima da te poslušaju. Oni su osnovna stepenica. Mjeriti tlak barem triput dnevno, voditi bilješke nekoliko dana, a onda otići liječnicima”, zaključuje Maja Njirjak.


Komentari